Onderwerpen op deze pagina:

 • D-VHS (D-theater)
 • W-VHS
 • VHS
 • S-VHS
 • PDC
 • Nicam/A2
 • ShowView
 • PVR (TiVo)
 • PAL/NTSC  D-VHS (Digital Video Home System)
  Dtheater logo voor voorbespeelde High Defenition DVHS banden! Superhoge digitale kwaliteit op tape! Het meest hoogwaardige consumentensysteem van dit moment! Digital VHS logo

  Het High Defenition (HD) D-Theater is een in 2002 ge´ntroduceerd systeem op basis van D-VHS waarmee consumenten kunnen genieten van waarzinnig hoge resolutie video! Dit digitale systeem kan namelijk op de 'aloude' videoband rond de 50 gigabyte aan digitale beeld- en geluidsinformatie opslaan. Dat is 10 keer meer informatie dan op een enkellaags DVD past! Dankzij deze enorme bron van opslagcapaciteit kan de videoresolutie dubbel zo hoog worden opgeslagen (en uiteraard -met name- worden weergegeven!). Deze D-Theater opnames zijn gemaakt volgens de D-VHS HS (High Speed data rate) instelling. De HS instelling is de optionele D-VHS instelling die de HD (High Defenition) opname/weergave mogelijk maakt. Recorders die D-Theater films kunnen afspelen zijn per definitie van het D-VHS type EN moeten het D-Theater logo dragen om zeker te zijn van weergave.

  Even een vergelijking in beeldkwaliteit: een DVD heeft in Europa effectief maximaal 540 zichtbare beeldlijnen (in USA/Japan zijn dit er slechts 480!). Op D-VHS High Defenition D-Theater opnames wordt met 1080 beeldlijnen gewerkt! Om nog even door te gaan met vergelijken: de gemiddelde beeld/datadoorvoer van DVD's is 7 tot 8 megabit per seconde, tegenover 28 megabit bij D-Theater. Vooralsnog wordt dit door JVC ontwikkelde 'High-End' videosysteem alleen in de VS op de markt gezet. Voorlopig is er ook maar een enkele speler die D-Theater voorbespeelde D-VHS tapes kan weergeven en dat is JVC's eigen HM-DH30000. Uiteraard kan dit stukje techniek ook opnemen op hoge resolutie, maar in Europa zijn er (voorlopig) nog geen HDTV uitzendingen EN hier werken we met de PAL uitzendnorm (625 beeldlijnen bij 50 halve beelden per seconde) terwijl deze recorder alleen NTSC opnames kan maken (NTSC is de USA/Japanse uitzendnorm met 'standaard' 540 beeldlijnen met 60 halve beeldjes per seconde). De nu verkrijgbare voorbespeelde D-Theater films zijn dus ook alleen NTSC opnames, maar dan met de hoge 1080 beeldlijnresolutie. Wordt niet bang van het 'tape'-gegeven want D-VHS (wat inmiddels alweer enkele jaren op de markt is) heeft weinig last van 'drop-outs' die bekend zijn in met name de VHS standaard. Als er dan toch een te sterke beschadiging op de tape zou voorkomen dan zijn er hooguit wat digital-artifacts zichtbaar (digitale blokvorming). Wie denkt dat tape-tape kopietjes nu weer 'ouderwets' gemakkelijk zijn komt bedrogen uit, want D-Theater heeft een -naar eigen zeggen- zeer geavanceerd beveiligsysteem aan boord, waardoor alleen HD D-VHS HS (D-Theater formaat) materiaal kan worden afgespeeld dat door JVC geautoriseerd en gelicenceerd is.

  Erg is dat niet, want dit systeem zal toch vooral door homecinema videofielen gebruikt gaan worden om het allerbeste beeld met perfect digitaal geluid (dat we al kennen in Dolby Digital en DTS) voor weergave op grote plasmaschermen en LCD/DLP projectoren. Op de huidige (al dan niet grootbeeld/breedbeeld) televisies kan het High Defenition signaal niet worden weergegeven doordat deze beeldbuizen eenvoudigweg noch de aansluitmogelijkheid, noch de resolutie/bandbreedte die via de component (RGB) aangeboden wordt kan weergeven.

  Het lijkt erop dat dit soort High Defenition ontwikkelingen in ieder geval altijd als eerste buiten Europa plaatsvinden. Eerst de High Defenition LaserDisc in Japan, nu deze D-Theater ontwikkeling. En voor Europa is voorlopig 'knoeien' met lijnverdubbelaars en beeldverbetaars om nog een beetje wat te kunnen maken van DVD's, video's en LaserDisc opnames. Een nadeeltje tov van DVD en LD is natuurlijk wel dat er geen mooie menu's zijn. Laat staan dat er 'tracks' of extra's op deze D-Theater te vinden zijn. Eerlijk gezegd vermoed ik dat D-Theater slechts een 'niche'-markt zal zijn om over enkele jaren uit te sterven zodra er HD-DVD-achtige formaten (zoals Blue-Ray) op de markt komen die eenzelfde (of zelfs veel grotere) opslagcapaciteit bieden.

  Het HD D-Theater titelaanbod groeit gestaag (zie www.dvhsmovie.com) met inmiddels tientallen tot enkele honderden toptitels. Ook zijn er twee uitgaven van de welbekende test/instel/kalibreersoftware 'Video Essentials', getiteld 'Digital Video Essentials'. Er is een uitgave in 720 beeldlijn resolutie (16:9 anamorphic enhanced) welke 'progressive' is opgenomen. De andere uitgave is 1080i (16:9 anamorphic enhanced) welke 1080 beeldlijnen bevat en 'interlaced' is opgenomen. Voor zover bekend zijn tot op heden alle D-Theater films en documentaires volgens de 1080i norm opgenomen. Bij progressive opnames bevatten geen halve beelden, maar alleen hele beelden. Dit in tegenstelling tot de 'normale' interlaced norm, waarnaar we al kijken sinds de TV is uitgevonden. Interlaced opnamen kenmerken zich door het soms licht flikkerende/knipperende effect dat voorkomt uit de beeldopbouw van "2 keer een half=1 heel beeld" bij met name fijne stilstaande lijnen en patronen. Dit soms wat 'onrustige' beeld wordt tegenwoordig in veel televisietoestellen voorkomen door alle halve beeldjes in een computergeheugen op te slaan en vervolgens 'dubbel' uit te zenden wat we dan 100Hz noemen. Met deze truc staat het beeld 'stiller/vaster' en kan het beeld er wat strakker uitzien. Bij een progressive opname zijn het alleen maar 'echte hele' beelden wat voor een feitelijk nog beter 'rustig' effect zorgt dan de '100Hz'-truc. Helaas kost het opslaan van hele beelden natuurlijk wel weer meer opslagruimte, waardoor er voor progressive opnames gekozen (moet) worden voor een iets lagere resolutie van 720 beeldlijnen. De voors-en-tegens van 720p tov 1080i blijven waarschijnlijk eindelijk discuseerbaar, dus ik sluit hier af met een dikke plus voor beide formaten tov van al het bestaande LD/DVD/(S-)VHS materiaal.

  Wie niet wil wachten op een eventuele Europese introductie of een toekomstige High Defenition standaard kan natuurlijk deze D-VHS D-Theater speler van JVC gewoon nu gaan aanschaffen (koop er wel een 110-200Volt omvormer bij!) en leg 1300 euro op tafel. Een filmpje is niet eens zo superbelachelijk duur: 40 tot 60 euro (vergelijkbaar met ge´mporteerde LaserDiscs rond het hoogtepunt 1995-2000). En... vergeet niet een LCD/DLP projector of plasmascherm te hebben/kopen die 1080i aankan!


  Links:
  De JVC D-Theater machine
  Het D-Theater filmaanbod


  W-VHS
  W-VHS logo
  Een in de jaren 90 door JVC ontwikkeld analoog HD (high defenition) videotape formaat wat in eenzelfde formaat cassette is ondergebracht als de bekende VHS tapes. W-VHS tapes kunnen worden gebruikt om MUSE gecodeerde HiVision video in een resolutie van 1125 beeldlijnen op te slaan. Ook is het mogelijk om twee NTSC (480 beeldlijnen) simultaan opnames te maken of gewoonweg heel veel uur reguliere NTSC opnames. Het geluid is opgeslagen in het VHS HiFi of in het S-VHS Digital Audio formaat. W-VHS is alleen voor de Japanse markt ontwikkeld.

  VHS (Video Home System)
  VHS logo
  Ontwikkeld door JVC en op de markt gekomen in 1976 is tot eind 1999 de standaad geweest om voorbespeeld materiaal zoals films weer te geven en om zelf programma's op te kunnen nemen. Hoewel de naam VHS staat voor Video Home System was de eigenlijke uitleg van technbischer aard: Vertical/Victor Helical Scan, genoemd naar het merk (Victor) danwel de techniek die gebruikt wordt (draaidende schuingeplaatste kop die de tape afleest (scanned). VHS werd het standaard videoformaat voor consumenten na een gevecht met Philips' V2000 en Sony's Betamax videosystemen. Het oplossende vermogen (resolutie) van VHS opnames bedraagd slechts rond de 340x240 wat ongeveer de 2/3e is van het toch al niet superhoge PAL (laat staan NTSC) uitzendformaat (PAL: 625 beeldlijnen, waarvan 568 effectief, NTSC: 540 beeldlijnen waarvan 480 effectief).

  Links:
  Erg leuke site 'De historie van de video'...
  Prima site met veel informatie over video, (digitaal) monteren, enz...

  PVR (Personal Video Recorder)
  Persoonlijke/digitale video recorder. Een apparaat dat ervoor zorgt dat jouw persoonlijke 'smaak' programma's automatisch digitaal worden opgenomen op harddisk. Een goed voorbeeld is TiVo wat in de VS zeer populair is. TiVo (formerly property of Philips) is a hardware device (including a harddisk) just like a audio/video component, coupled with a software service that automatically finds and digitally records up to 140 hours of programming you want all while you're out living life. Plus, pause, rewind and slo-motion live TV!

  TiVo

  Orginele PAL Super VHS logo. Zie ook het kleine 625 onderschrift wat aangeeft dat het bedoeld is voor PAL televisie met 625 beeldlijnen. De NTSC variant heeft er nl 100 minder!
  Orginele PAL Super VHS logo. Zie ook het kleine 625 onderschrift wat aangeeft dat het bedoeld is voor PAL televisie met 625 beeldlijnen. De NTSC variant heeft er nl 100 minder! Deze video opname/weergave standaard wordt naast in de consumentenmarkt gebruikt in (semi-professionele analoge video omgevingen welke (nog) niet over digitale apparatuur beschikken. Het oplossend vanmorgen van SVHS is flink hoger dan dat van VHS waardoor er veel meer detail, scherpte en kleurdefinitie behouden blijft. Digitale apparatuur (PVR/TiVo) en DVD-recorders hebben nu de voorkeur boven analoge S-VHS systemen bij consumenten. Net als het oorspronkelijke VHS systeem staat ook S-VHS in de laatste fase voor het (zo goed als) van de markt verdwijnt.


  Super VHS logo zoals gebruikt door JVC
  Super VHS logo zoals gebruikt door JVC.

  Super VHS ET (opnemen met 'bijna' S-VHS kwaliteit op niet S-VHS banden)
  Super VHS ET (opnemen met 'bijna' S-VHS kwaliteit op niet S-VHS banden). Een vinding van JVC.

  Nicam (analoog) / A2 (digitaal) stereogeluidsignalen.
  Aanduiding voor "Nicam" (analoog geluid) en "A2" (digitaal stereogeluid). Meer uitleg volgt.

  De Program Delivery Control functie zorgt ervoor dat een videorecorder pas op dat moment begint & eindigt wanneer de zender een begin/eindsignaal geeft bij het gewenste programma.
  De Program Delivery Control functie zorgt ervoor dat een videorecorder pas op dat moment begint & eindigt wanneer de zender een begin/eindsignaal geeft bij het gewenste programma.

  Het Showview systeem maakt het 'gemakkelijker' om programma's in te programmeren in de videorecorder dmv een nummerieke code die in programmabladen vermeld wordt.
  Het Showview systeem maakt het 'gemakkelijker' om programma's in te programmeren in de videorecorder dmv een nummerieke code die in programmabladen vermeld wordt.

  PAL / NTSC standaarden voor videoweergave.
  PAL / NTSC standaarden voor videoweergave. Lees hier verder.

  V2000 (video 2000)
  Uitleg volgt.
  Meer info: http://v2000.palsite.com/


  Mis je nog iets? Mail svp naar
  Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller