Tactile Transducer sub-bas 'speaker'

De term Tactile Transducer zal niet meteen heel veel mensen aanspreken. Sterker nog, als je vertelt dat je een 'TT' in huis hebt, of zelfs in je zitbank hebt gemonteerd, kijken mensen je doorgaans wazig en vragend aan. Daar komt voor jou (als mede-ontwetende lezer?) nu snel verandering in!

Inleiding
Een Tactile Transducer is een (speaker)unit die geen geluid weergeeft, maar alleen trillingen. En omdat hoge tonen al uitstekend weergegeven kunnen worden door zelfs klein behuisde speakers, gaat het bij "TT's" om het allerlaagste. Sub-bas dus; denk aan dino's die een paar stappen midden in de huiskamer zetten, of een explosie of donderslag die niet alleen hoorbaar is als een explosie, maar ook 'echt' aanvoelt alsof het in je huiskamer/thuisbios plaatsvindt. En dat ZONDER dat je geluidsvolumes zwaar omhoog hoeft te schroeven.

Kortom
Kort gezegd heb je waarschijnlijk een set frontspeakers van middelmaat afmetingen die uitstekend hoog & midden weergeven en heel aardig een stuk bas voor hun rekening nemen. De wat meer fanatieke thuisbios-freaks hebben daar netjes aan toegevoegd een subwoofer die daar begint waar de frontspeakers qua laag ophouden. Maar ook een subwoofer houdt een keer op. En daarbij: ze verplaatsen altijd in eerste instantie lucht. En dan heb je nog sub-laag; (haast) niet meer hoorbaar laag, maar wel degelijk voelbaar! Om dergelijke 'gevoels'-resultaten te bereiken met een 'gewone' subwoofer moet je EN een ernstig goede subwoofer hebben EN/OF  het volume flink opkrikken, en dan nog haal je het eigenlijk niet. Dus hebben we iets nodig dat de allerlaagste trillingen doorgeeft; een Tactile Transducer. Daarom worden in attractieparken, bioscopen, simulatoren enzovoorts dit soort (al dan niet profesionele) TT's gebruikt. Ze nemen weinig ruimte in, hebben weinig tot geen onderhoud nodig maar geven wel de juiste impact!

een self-made TT bijna klaar

Dergelijke 'trillings-generators' werken echter alleen maar goed als je loslaat op iets wat de trillingen weet door te geven. Een betonvloer is dus niets. Een houten vloer die op een betonvloer ligt ook niet. Een zwevende houten vloer wel! Of pak het 'gemakkelijk' aan en plaats zo'n TT in het (meestal) houten frame van het bankstel! Ideaal want je hoort (en ziet!) niets bijzonders, alleen bij 'heftige' scenes voel je de trillingen.

Zelf maken?
Toch geintresseerd geraakt maar zit je nu direct met de vraag "Heeft dit nog wel met hifi te maken?" Ik heb goed nieuws voor je: maak er zelf eentje! Je kunt natuurlijk deze TT's kopen (hoewel nauwelijks in Nederland) maar zelf maken werkt net zo goed, het kost haast niets en als je het niets vindt is er ook niets verloren (maar ben je wel zoet geweest).

We gaan zelf bouwen!!!
Hier zie en lees je hoe ik zelf een TT heb gemaakt (later meedere, maar 'who cares'). Een stap voor stap DHZ (Doe Het Zelf) handleiding om je eigen TT te maken dus. Als je een zaag, een afbreekmesje, een paar boutjes & moertjes en een (oude) speakerunit hebt dan kun je
aan de slag.


Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller