Speakerkasten maken voor in de slaapkamer

current project status: FINISHED! (06/04/2003)

Start
Na het vorige succesvolle projectje met de tactile transducer sub-bas speakerunit ga ik door met speakers...  en nu met een setje frontspeakers!

Maar waarom?
Het leek me leuk om bij de verbouwing van onze slaapkamer het setje heel aardig klinkende Jamo boxen te verbouwen tot een setje wat eleganter en minder ruimte innemende boxen. De Jamo's waren een setje speakers die enkele jaren dienst hebben gedaan in het pro-logic setje van de slaapkamer, maar die qua omvang in de nieuwe inrichting van de slaapkamer eigenlijk totaal niet passen (50x40x35 afmetingen zo ongeveer). Toen ik het setje kocht kosten ze zo ongeveer 500 guldens, dus niet top, maar ook geen troep. Omdat we een redelijk grote slaapkamer hebben (4.0x3.2m) maar ook een fors lang bed (220cm lang ivm mijn lengte van 201cm) houden we nog maar effe een meterje loopruimte over aan de kant van het voeteneinde. Op zich zat, maar het is lekker als er flink van 'ruimte' is in een ruimte (althans dat vinden wij (de andere helft van wij is mijn Carolientje)). Dus het huidige lange dressoirmeubeltje wat nu tegen muur staat aan het voeteneinde gaat helemaal weg en de TV (die er samen met de surround apparatuur op stond) moet verkassen. De TV schuin tegen het plafond en de apparatuur in ook nieuw te maken hoge kasten van dik multiplex welke op de plek waar je 'normaal' nachtkastjes zou verwachten. Hierin moeten naast wat 'diverse' spulletjes ook de surround boxen, een dimbaar leeslampje, boeken/tijdschriftenruimtes ed komen. Het lijkt me leuk om deze kasten van de grond tot aan het plafond te maken.

Mijn kennis bij aanvang

- van boxen bouwen voor aanvang: 0
- van werken met allerhande gereedschap en materialen: 8

Starten
Niet gehinderd door enige vorm van kennis over boxen bouwen ben ik aan de slag gegaan. De Jamo 3-weg speaker units, baspijpje en scheidingsfilter netjes uit de bastaande kast geschroefd (5 minuten werk max). Meten diameter basspeaker: 16,5 cm. Hup naar de formido en daar op maat een setje MDF 18mm plankjes van 80x17cm (voorzijde) /   80x14cm (zijkanten) / 80x13.4cm (achterzijde) / 17x15.8cm (onder en bovenzijde) gehaald.

Ook aanwezig in het formido karretje: Pattex Super Montagekit Mega Power, 4 keilbouten M8, 4 bouten M8 40mm, 4 M8 inbouw draaibusjes met slagbevestiging, 4 M8 40mm lange moeren, een pakketje geluiddempend noppenschuim van een paar m2. Kosten totaal: onder de 40 euro.

Wie deze materialen bij elkaar ziet zal zich wellicht over een paar onderdelen verbazen, maar het wordt snel duidelijk als we kijken naar het volgende plaatje:In de kop van de 6-kantige bout heb ik een gaatje geboord, waardoor de speakerdraad zit. Ter 'beveiliging' zit er een brede dot soldeer waardoor de speakerdraad niet uit de bout kan komen. De bout zit muurvast gedraaid aan het inbouwbusje-met-schroefdraad en steekt nu aan de acherkant van de speaker ongeveer 2 cm uit. Voel je 'm al aankomen? Juist! In de muur komen de keilbouten die per stuk ook weer fungeren als plus & min (dus ook aan de keilbout wordt speakerdraad gemaakt wat in de muur wordt weggewerkt. Met de lange M8 moer verbind ik de speakerconnectors met de keilbouten in de muur. Nu hangen de speakers dus enkele centimeters vrij van de muur EN loopt via diezelfde ophangbevestiging ook de plus en min! Ik vond het zelf wel leuk bedacht...

Speakers bouwen
Oke, maar even terug naar het daadwerkelijke speakers bouwen... Eerst op de voorpaneeltjes de precieze afmetingen van de 3 speakerunits tekenen. Daarna een coole constructie zien te verzinnen om verdiepte speakerrondjes te frezen met de freesmachine. Dat lukte. Gaaf! Vervolgens met de decoupeerzaag de gaten in de speakers uitzagen zodat er alleen nog maar drie gaten met verdiepinkjes overbleven. De oplettende rekenaar merkte wellicht al op dat de gekozen breedte van de speaker wel behoorlijk nauw is tov de basspeakerunit (17 resp. 16.5 cm). Een speling van 2.5mm aan beide kanten van de baspeaker dus... Achteraf goed gelukt, maar zo weinig speling zal ik niet snel meer doen! Bijkomend nadeel was dat ik alle hoeken van de speaker wilde rondfrezen en er meer dan 2.5mm nodig om een volledige ronding te kunnen frezen. Ik heb dus besloten om het strookje van pakweg 5 cm naast de basspeakers niet rond te frezen. En eigenlijk geeft dat wel een heel leuk effect, zo'n klein recht stukje! Dus ook dat pakte leuk uit!

Ook de achterpanelen van de speakers worden voorzien van een gat voor het orginele Jamo aansluitingpaneeltje (met scheidingsfilter) en een gat voor het pas-reflex pijpje. Of zo'n poortje bij een dergelijk (formaat) speaker goed is weet ik niet, dus dat wordt experimenteren voor later. En dan het lijmen van de verschillende delen: met een fors aantal lijmklemmen is het goed te doen. En dan ineens... twee speakerboxen! Net nog een paar losse plankjes en nu speakerkasten! Natuurlijk heb ik bij het verlijmen zo precies mogelijk gelijmd zodat er minimale randjes tussen de verschillende delen zouden zijn. Maar toch... als de lijm eenmaal helemaal uitgehard is (een dag later) voel je toch de (hier en daar) verschillen. Dus eerst maar netjes schuren tot het zo glad mogelijk op elkaar aansluit! En dan de ronde kantjes met de frees eraan. Da's een kwestie van enkele minuten totaal en wat een gaaf effect geeft dat! Zo worden het plotseling meer dan twee in elkaar geknutselde zelfbouwboxjes! Na alles met zeer fijn schuurpapier geschuurd te hebben wordt de eerste laag grondverf aangebracht. Dat knapt op! De volgende dag plamuren (2 componenten snelplamuur). Een uurtje later schuren, daarna weer gronden. Daarna plamuren en schuren. De 1e laklaag kan erop! Zie de volgende foto van 1-4-2003. Als straks laag twee er ook goed opzit en dekkend is dan denk ik dat ik het daarbij laat. Want al dat werken is natuurlijk best aardig, maar het kan zomaar dat mijn 100% uit de duim gezogen speakerkasten waardeloos klinken.update 04-04-2003:
De 2e laag zit er erop! En via een touwen-constructie heb ik ze opgehangen met de voorzijde naar beneden, zodat stoute stofdeeltjes de boel maar weinig in de war kunnen schoppen. En WAT ZIJN ZE STRAK GEWORDEN! Wauw! Echt gaaf. Ik ben al helemaal gelukkig dat het uiterlijk van de kasten nu in ieder geval in orde is. Maar ja... dan nog 'even' het dempingsmateriaal op maat knippen/snijden (met uitsparingen voor het baspijpje en het aansluitpaneeltje). Simpelweg geklemd tegen de achterwand en het daarbij gelaten. Zit perfect. Vervolgens heb ik van een oude binnenband van een fiets (bedankt Joost!) een serie rubberen speakerringetjes gemaakt zodat de verschillende speakerunits niet 'koud' op het MDF geschroefd zitten, maar een eigen dempinkje hebben (geen idee of dit idee wel vaker wordt toegepast of uberhaupt zinnig is, maar mij leek het wel wat. Daarna de plus en min van het scheidingsfilter met de twee extra aansluit- en bevestigingsbouten verbonden. Dan de rest van de speakers erop aangesloten... en dan... NOG een speaker op dezelfde manier in elkaar zetten. Oke, na wat paniek/teleurstelling (ik was mijn 2e scheidingsfilter kwijt) toch opluchting toen alles toch gevonden was en in elkaar gezet. Draaien maar!

update 05-04-2003:
Het is al wat later op de avond, maar we gaan even egotrippen en het is tenslotte zaterdagavond dus 'ken kan wel even voor een keertje'... Aangesloten op het eenvoudige Pioneer reveiver/laserdisc setje van de slaapkamer merken we binnen een paar tellen dat de pas-reflexpoort direct weer dicht moet (twee -schone- sokken hebben die taak voorlopig even op zich genomen). Dat was even een overdaad aan laag... nu wordt het al een stuk strakker en gecontroleerder, maar het wordt pas in proportie als ik de bas een beetje terugdraai uit het midden. Waarschijnlijk gaat het straks beter zodra ze van de grond af zijn. Maar jongens! wat een onwaarschijnlijk, zwaar OKE geluid staan deze boxjes te produceren! Meer geluk kun je bij het bouwen van een setje boxen waarschijnlijk niet hebben... Zo'n smalle (17cm), ondiepe (15cm) kast, hoe kan dit zoveel en een zo strak geluid produceren? Ik snap er niets van, maar wat ben ik er blij mee!Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller