Onderwerpen op deze pagina:

 • Algemeen over projectoren/beamers
 • DLP projectoren/techniek
 • LCD projectoren/techniek
 • D-ILA projectoren/techniek
 • CRT/RGB beamers/techniek
 • LED projectoren/techniek  Projectoren / Beamers
  Een beamer of projector zorgt voor weergave van video/vga beelden op een groot projectiedoek of vlakke witte muur. Er zijn een aantal type projectoren waarvan de meestgebruikte zijn: RGB (buizen) beamer, LCD-, DLP-, D-ILA-, en LED projectoren. Elk van deze vijf typen hebben hun specifieke voor- en nadelen. Nieuwkomer LED projector heeft bijvoorbeeld de zeer kleine behuizing, de lage warmte-ontwikkeling, energieverbruik & productiekosten als voordelen, maar als groot nadeel de (zeer) geringe lichtopbrengst (genoemd in ANSI Lumen). Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer geschikt het is voor presentaties / in ruimtes waar dag/zonlicht komt. Voor video-weergave is 'meer Lumen' juist weer niet een pre omdat details en contrast tussen lichte en donkere delen in het beeld door erg hoge lichtopbrengsten sneller verloren gaat. Het type projector dan iemand kiest hangt af van:

 • het voornaamste doel: videoweergave of data
 • de ruimte waarin geprojecteerd moet worden: verduisterd, half-verduisterd of met (vol) lichtinval
 • het budget: crt (duur), LCD/DLP (goedkoop), (waarschijnlijk zullen LED projectoren de goedkoopste worden in de nabije toekomst)

  Is budget geen probleem en is hoge kwaliteit videoweergave het voornaamste dan zijn CRT (erg duur en moeilijk in te stellen) of D-ILA projectoren de juiste keuze.

  Moet er wel op budget gelet worden dan is de persoonlijke smaak van het beeld belangrijk, dus kiezen tussen DLP of LCD.

  Is dataweergave in half verduisterde of lichte omgevingen belangrijk dan is LCD aan te bevelen.

  De plek van LED projectoren is momenteel nog onduidelijk: de lichtopbrengst is alleen geschikt voor volledig verduisterde ruimten, terwijl de kosten tov reguliere LCD/DLP projectoren nog te hoog ligt.


  DLP (Digital Light Processing) projector

  Dit is een projectietechniek, ontwikkeld door Texas Instruments, gebaseerd op lichtreflectie in plaats van lichtdoorlatende panelen (zoals bij LCD). Het licht van de lamp wordt via een optische semiconductor (de DMD ofwel de Digital Micromirror Device) welke zeer kleine spiegeltjes aanstuurd. Deze spiegeljes zijn ter grootte van 1/1000 van een mensenhaar. Ieder spiegeltje dat een beeldpunt of pixel voor zijn rekening neemt, kan individueel bewogen worden waardoor het kleurenwiel op het juiste moment de juiste kleur via het juiste spiegeltje weergeeft. Omdat de pixels bij DLP techniek iets dichter tegen elkaar aanstaan heeft DLP iets minder last van het “screen door” effect (zichtbare individuele pixels). Omdat een spiegeltje open of dicht staat kan licht niet 'een beetje' doorschijnen wanneer bijvoorbeeld zwartweergave gewenst is en zijn contrasten beter dan in een vergelijkbare situatie met een LCD projector. Nadelen zijn de mindere kleurdiepte, het “rainbow effect” (kleurwaaiers door foutieve analoge videoconversie) wat komt door het draaiende vliegwiel.
  LCD (Liquid Crystal Display) projector
  LCD projectoren bevatten drie aparte glazen LCD panelen (Rood, Groen en Blauw) voor het beeldsignaal dat naar de projector wordt gezonden. Als het licht op het LCD panel valt kunnen individuele pixels geopend worden om het licht te laten passeren of deze worden gesloten om het licht te blokkeren. Door deze modulerende (aan/uit) situatie wordt een beeld gecreerd dat uiteindelijk via de lens op het projectiedoek valt. De voordelen van LCD projectoren zijn dat er makkelijker licht door de LCD panelen heenvalt. Een lamp met hetzelfde wattage in een LCD en DLP projector zal in een LCD projector een helderder beeld geven. Daarnaast geeft LCD vaak diepere, vollere kleuren dan DLP. Nadeel (net als bij DLP) is het “screen door” effect waardoor individuele pixels meer zichtbaar zijn. Ook kan een pixel defect zijn / raken in een van de drie LCD paneeltjes, wat hinderlijk kan zijn. Overigens kan iets soortgelijks bij DLP projectoren ook, maar de kans is kleiner omdat er minder onderdelen nodig zijn en de kans op uitval daardoor ook weer afneemt.
  LCoS / D-ILA / SXRD projector

  D-ILA (Digital Image Light Amplification) is een aangepaste LCD projectietechniek ontworpen en exclusief gevoerd door JVC en is gebaseerd op LCoS (Liquid Crystal On Silicon). Voordeel van LCoS/D-ILA tov DLP projectie zijn onder andere het gebrek aan ongewenste effecten zoals de van DLP bekende “screen door effect” (duidelijk zichtbare randen om iedere pixel) en het “rainbow effect” (kleurwaaiers door foutieve analoge videoconversie) wat komt door het draaiende vliegwiel bij DLP. Daarnaast lijken D-ILA projectoren meer diepte en rijkere kleuren te kunnen reproduceren. Een nadeel van D-ILA tov DLP is de zwartweergave die bij DLP doorgaans beter is. Video en fotografie-professionals zijn zeer enthousiast over D-ILA dankzij de kleurechtheid en het bijna pixelloze beeld. Bij de LCoS techniek worden vloeibare kristallen aangebracht op een spiegelend oppervlak. Als de kristallen openen en sluiten, wordt meer of minder licht doorgelaten en gereflecteerd. Drie chips (een voor groen, een voor rood en een voor blauw licht) vormen samen, net als bij LCD, de gewenste kleur. Varianten van LCoS zijn toepassingen van Sony (die het SXRD noemt), HD-ILA (van JVC voor rear-projection HDTV's) en HDTV projectie TV's van Philips.


  CRT/RGB beamer
  CRT (Cathode Ray Tube)-projectoren zijn zonder twijfel de beste projectoren voor film-weergave en bestaan al het langst van alle projectoren. Ze gebruiken 3 beeldbuizen in de kleuren rood, groen en blauw, die via grote lenzen hun beeld projecteren op het scherm en geven het meest filmachtige beeld, met de mooiste kleuren en een perfecte zwartweergave (zwart is echt zwart).  CRT-projectoren zijn echter zonder uitzondering zeer duur, groot en zwaar en moeten eigenlijk door een professional worden geïnstalleerd op een vaste plek. Bij iedere verschuiving moet de projector opnieuw worden afgeregeld. Ook is er tenminste een progressive scan DVD-speler, maar liefst een 'scaler' nodig voor een acceptabel rustig beeld. Doordat ze zo onpraktisch zijn, ruilen veel bedrijven en particulieren deze projectoren om voor LCD- en DLP-modellen. Hierdoor onstaat er een levendige 2e hands markt met zeer lage prijzen. Nieuw worden ze echter amper meer gemaakt. Er zijn nog maar een handvol fabrikanten van CRT-projectoren en de bekendste ervan is Barco.


  LED beamer

  Eind 2005 geintroduceerde projectoren welke gebruikmaken van meerdere zeer felle LED's als lichtbron ipv de conventionele UHP (Ultra High Performance), Metaal Halide of zelfs XENON lampen (de twee laatsen alleen in high-end projectoren). LED's hebben (nog) niet de lichtopbrengst van conventionele lampen zoals UHP, maar zijn daarentegen zeer goedkoop, worden nauwelijks warm, nemen zeer weinig ruimte in en verbruiken zeer weinig stroom. Het grootste nadeel (de beperkte lichtopbrengst) is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Verder werken LED projectoren met DLP danwel LCD techniek.


  Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller