Vervolg van pagina 1...

welke 20-plusser kan zich niet de strijd herinneren tussen de twee 'nieuwe' formaten: MiniDisc vs DCC. Beide digitaal opnemen en afspelen. Ik verslond de recenties, lusiterde zelf naar beide systemen en kwam tot mijn conclussie: DCC was beter! (en is dat geluidstechnisch gezien nog steeds). Het Philips DCC-systeem bracht niet ver en stierf na enkele jaren, hoewel MiniDisc van het Sony-kamp ook niet de revolutie bracht die men hoopte is het nog immer in leven. Was men toen maar direct in de CD-recorders gestapt, dan was er nu waarschijnlijk nu niet zoveel ellende geweest omtrent alle verschillende muziek-opslagformaten. Mijn DCC spelers in huis (de Marantz + 2 portables) en in de auto (ben ik nog de enige?) draaien echter nog steeds hun rondjes.

In mijn slaapkamertje kwam ook een stereo videorecorder maar al dat (potentiele) geluid kwam toch maar moeizaam tot zijn recht, en met name het laag 'miste' door de moeilijke plaatsing en het beperkte laag van de Linn's. Een collega en mede-audiofiel ging zijn spulletje upgraden en er bleef ineens een prachtig setje bijna nieuwe Linn Tukan speakers plus een REL Strata II subwoofer over! Voor een zacht prijsje waren ze van mij en dat bracht de oh zo welkome aanvulling die zowel Stereo muziek als Surround films naar een hoger (en lager!) niveau brachten! Een dergelijke thuisbioscoopervaring (doet het altijd goed in scrabble) was bij vrienden en collega's nog absoluut niet zo ingeburgerd (de Surround setjes lijken tegenwoordig al bij een pak waspoeier te zitten) dus...

Geregeld gingen de lichten uit en het geluid (stevig) aan in mijn oude kamertje van drie bij vier. Genietend met een mannetje of vijf. Prachtig! Kort daarop van dezelfde collega een Philips series 900  (FP930) platenspeler (met Dual loopwerk) erbij en jongens! wat zit er in zo'n stuk (goed) vinyl een lekker geluid zeg! Het is dat ze wat onhandiger zijn in gebruik, anders had ik waarschijnlijk niet het aantal CD's die ik nu heb!

Jarenlang heb ik zo gespeeld en tot behoorlijke tevredenheid, maar ik wist dat het virus me nog altijd te pakken had, ondanks de sluimerende staat. Leuk en bijzonder genoeg bracht mijn vriendin (indirect) een hele nieuwe impuls! We kochten een huis! In gedachten zag ik al een opstelling voor me die zowel esthetisch als muzikaal gezien interessant zou zijn. Carolien dacht er al net zo over en ineens werd (en wordt) de lekker ruime woonkamer voorzien van heerlijk geluid.

Mijn zelfontworpen (en deels zelf-gelaste) vrijhangende wandsysteem met centrale kabelgoot was een leuk idee en zag er 'even' goed uit. De constructie had echter teveel te verduren van de toch veelal zware componenten en inmiddels was ik zover dat ik naast mijn behoorlijke LaserDisc collectie ook aan de DVD moest. Daarom zochten we een mooi 'luchtig' staand rack (wederom met centrale kabelgoot, zie foto). In dezelfde tijd most de stereo-versterker, tuner en Pro-Logic processor/add-on versterker baan ruimen voor een nieuwe Sony STR DA50-ES digitale surround versterker. Een schitterende (loeizware) bak met bijna beetje alles wat je als A/V-fiel kunt wensen.

Het moeilijkste was mijn zoektocht naar een geschikte DVD speler. Enerzijds wilde ik natuurlijk een kwalitatieve speler, maar het aantal componenten dat in het rack geplaatst kan worden is beperkt, en... Omdat het oog ook wat wil moest en zou ik een zwart DVD-component vinden dat aan alle wensen voldeed. Ik dacht het helemaal gevonden te hebben: de DVL-919 uit de US. Een LaserDisc/DVD combi speler met uitstekende recensies en leverbaar in zwart. En toen...

Volgende pagina