"Een badkamer is pas compleet als er ook een TFT scherm aanwezig is waarop TV, internet en DVD / DivX films gekeken kunnen worden"

Laatste update: 27-02-2006
Mijn Carolientje houdt van badderen, en om dat mogelijk te maken heb ik al eerder een systeempje gemaakt waarmee onze zeer ruime doucheruimte, die we enkele jaren terug in onze badkamer hebben gemaakt, kunnen omtoveren tot een (erg groot!) bad. Omdat ze het badderen zelf niet al te lang volhoudt zonder verveeld te raken, zet ze vaak een filmpje of opgenomen tv-serie op haar laptop aan die dan door de grote brede helder glazen douchedeur te zien is. Leuk, maar het is natuurlijk behelpen en beperkt in zowel gemak als beeld en geluidskwaliteit.

Toen ik dat weer 's aanzag kreeg ik ineens het idee om dat een beetje mooier, beter en gebruiksvriendelijker op te lossen. En die avond lag ik bed te fantaseren over een LCD scherm in de badkamer. En dan wel een die ook meteen IN de muur zou moeten zitten, netjes weggewerkt. De ruimte naast onze badkamer is in tweeen opgedeeld: de ene helft is een inbouwkast voor de slaapkamer (waar onze wasmachine/droger combi staat) en de andere ruimte is een inbouwkast voor onze 'hobbykamer' waar we de CV combiketel hebben staan, plus onze centrale server EN waar ook de PC is die onze slaapkamer van PC/DVD/internet beeld en geluid voorziet. Om die laatste PC wat breder in te zetten wil ik de VGA uitgang splitten en de extra poort op de badkamer LCD aansluiten. Waterbestendige speakers hadden we al in de badkamer, dus da's makkelijk.

Laten we maar 's kijken hoe eea was en wordt:


De orginele "blinde" muur. Achter deze muur is onze slaapkamer. De muur aan de rechterkant is dus enerzijds de kastruimte (wasmachine/droger combi) en anderszijds de CV combiketel/PC server/PC slaapkamer.


Met het speciale Dremel tooltje om voegen te verwijderen ga ik aan de slag om van 2 wandtegels de voegen 'vrij te maken'.


Op de tegels het exacte midden afgetekend van het netto LCD scherm (15").


De eerste stukken tegel vliegen eraf. Ik hoop ze te kunnen sparen door ze voorzichtig los te maken.


Oke, een tegel eraf, maar die is in 100 stukken, dus die kunnen we vergeten voor hergebruik.


En ook de tweede tegel is los. In precies .... twee grote stukken dus die kan ook de vuilnisbak in. Gelukkig heb ik een stapel extra tegels destijds bewaard.


Even ter illustratie, een wat breder genomen foto.


Hoppa! Twee avonden en een middag van voorzichtig dremelen (2 stuks speciale keramiek "boortjes" verbruikt) en bikken met een kleine beitel heeft dit prachtige vierkante gat opgeleverd in de bruto maat plus iets extra zodat het TFT schermpje erin moet passen. Met een mal in de juiste breedte/hoogte/diepte heb ik steeds getest om het orginele scherm te ontzien.


Hier schuin aanzicht van het holle ruimte en het gat met kabels die naar de kast ernaast loopt. In die kast lopen de voedings en VGA kabels direct weer door naar de kast erachter waar de slaapkamer-PC staat.


Van bovenaf ook nog even... pffff wat een werk was het om onder en rechts zonder de tegels kapot te maken ruimte vrij te maken.


Met het TFT schermpje er los in. Het klopt exact! Ik zet eea straks aan de achterkant en bovenzijde klem met laminaat blokjes.


Even los de op zelf op maat gesneden tegels om eea te controleren. 't is goed gelukt, ik heb mezelf moeite bespaard door het scherm 2cm meer naar rechts te plaatsen zodat ik niet een nogal ongelukkig smal L-tegeltje hoefde te maken. Oke, nu is 'ie dus niet meer exact in het midden, maar een kniesoor die daar op let of het uberhaupt ziet.
(Bijna) tegen het scherm in de open ruimte in de tegels komt een speciaal stukje glas dat een zelfreinigende werking heeft. Daarnaast ga ik het scherm zelf en de glasplaat behandelen met een speciale coating van de firma Nanokit (met buitengewone dank aan de firma Nanokit voor het beschikbaar stellen!). Een combinatie van een glascoating en de anti-condenscoating.
Hoe goed eea in de praktijk werkt zal ik hier later publiceren!


Naast het maken van een grote holle ruimte en het snijden van de L-tegel was dit simpele gat de grootste uitdaging. Vanuit deze kast-zijde zou een gat boren een fluitje van een cent zijn, maar de wasdroger en daaronder de wasmachine zijn niet de twee leukste apparaten om 'even' van hun plek te halen. Vandaar dat ik vanuit de doucheruimte ben gaan boren. Eerst met een korte steenboor, toen met een middellange en toen met een zeer lange. Helaas komt de boor uit midden in het kozijn van de kast. En waar precies was niet te ontdekken. Na wat giswerk met een kleine steenboor en wat drukwerk om de was/drogercombi een beetje op te schuiven had ik een flink gat gemaakt zonder dat ik het 'gat' te pakken had! Meten werkte niet, want ik had een beetje scheef geboord en de verschillen in "wat is het grond-nulpunt?" bedacht ik dat een leidingzoeker wel 'ns uitkomst kon bieden als ik de dikke lange steenboor in het gat liet zitten. Dat werkte! Nu ik wist op welke hoogte het lange gat zat kon ik een gat vanaf de andere kant met een korte dikke steenboor maken en die was raak! Nog even de 12V spanning en de VGA kabel erdoorheen trekken en ook dat klusje kan van de lijst.


To do's: exacte maten voor het glasplaatje opmeten en bestellen bij Vlasveld Glashandel, de VGA connectoren weer aan de kabel solderen. Daarna kan het scherm aangesloten en getest worden, dan de tegels weer plaatsen, voegen en dan het glasplaatje zetten en afkitten met sanitairkit.