Onderwerpen op deze pagina:

 • LaserDisc/LaserVision/Video CD
 • LaserKaraoke
 • LaserActive
 • PAL/NTSC
 • Both Side Play
 • AC3 RF
 • Closed Captioning
 • MUSE / Hi-Vision
 • Widescreen
 • CX (beeldruisonderdrukking)
 • DiscoVision  LaserDisc/LaserVision/CD-Video
  Orginele tenaamstelling door Philips na VLP en (MCA's) DiscoVision. In 1988 omgedoopt tot CD-Video tot in 1991 de definitieve naam LaserDisc werd vastgesteld door Pioneer.Video CD wordt vaak verward met CD Video, terwijl deze grote verschillen kennen. CD Video is in feite een 8, 12, 20 of 30 cm beeldplaat die later definitief tot LaserDisc werd gedoopt. Een CD Video bevat analoog beeld met digitaal geluid. Video CD's hebben MPEG-1 digitaal beeld & geluid (wat overigens van mindere kwaliteit is dan CD Video).Het LaserDisc logo

  LaserDisc is een laser-optisch disc systeem gebruikt om hoge kwaliteit video en audio te reproduceren. Dit medium bestaat al sinds eind jaren zeventig (uitvinding van ons eigen Philips en MCA (DiscoVision), nu bezit van Pioneer) en is nog steeds een fantastische beeld en geluidsdrager. Het systeem reproduceert een analoog video signaal op een respons van (ongeveer) 7MHz, tesamen met dubbele FM gecodeerde analoge audio signalen (originele LaserVision techniek). Na de overname van de LaserVision techniek (en rechten) van Philips door Pioneer hebben de moderne LaserDisc persingen naast deze analoge FM audio sporen ook twee 44.1KHz 16bit digitale PCM audio kanalen, welke een hogere resolutie en bredere dynamiek hebben en waarin tevens een Dolby Pro Logic Surround signaal verweven kan zijn.

  Philips LaserVision VLP 720 LaserDisc speler 1983

  Het aanbod van LaserDisc films, documantaires, (TV) series, muziek- en karaoke titels is op het hoogtepunt van LaserDisc gigantisch geweest. LaserDisc (vroeger "DiscoVision (pre 1978)", "Video Long Player (VLP) / Video Disc Player (VDP) (1978)", "LaserVision (1982)", "CD Video (1988)"  of "Laser Video Disc / LaserDisc (1991)" biedt hoge kwaliteit analoog beeld en geluid, plus digitaal geluid (dit vanaf 1988 met CD Video waarbij een halfgeleider laser werd toegepast ipv de full size Helium Laser. Daarnaast heeft LaserDisc mogelijkheden voor het benutten van de (extra) analoge geluidssporen. De zeer hoge kwaliteit beeld van LaserDisc is vergelijkbaar met DVD, hoewel goede DVD persingen de goede LD persingen meestal net aftroeven. LaserDisc biedt ook schitterende mogelijkheden als ondertiteling in diverse talen, plaatje voor plaatje, interactieve werking, commentaargeluidssporen, en bovenal; geluidsmogelijkheden die weer stappen verder gaan dan Stereo of Dolby Pro Logic Surround. Zo kon LaserDisc begin jaren '90 als eerste en enige drager Dolby AC3 (=Dolby Digital) en  in 1993 de eerste DTS (Digital Theatre System) bevatten en weergeven. LaserDisc werd steevast gebruikt bij betere audio/video speciaalzaken bij demonstraties van breedbeeld TV’s of LCD projectoren en het beluisteren van Surround installaties. En of dat nu een Dolby Pro-Logic, THX, Dolby AC3 (Digital) EX of DTS installatie is, LaserDisc haalt eruit wat erin zit!

  De formaten die LaserDisc spelers kennen.

  Moderne LaserDics spelers kunnen naast LaserDisc ook LaserVision, VideoCD, CD-Video, DiscoVision, gewone audio CD’s en mini CD-singles afspelen. Op de meest uitgebreide modellen zijn zelfs de moderne DVD schijfjes af te spelen! Op de meeste typen is automatische keuze van beeldtype voorzien. In Europa wordt namelijk het PAL beeldweergave systeem gebruikt (625 beeldlijnen bij 50 Hz/25 frames per seconde, waarvan 440 zichtbare beeldlijnen op LD) terwijl Japan en Amerika (waar de meeste films en LaserDiscs geproduceert worden) het NTSC systeem gebruikt wordt (525 beeldlijnen bij 60 Hz/30 frames per seconde, waarvan 425 zichtbare beeldlijnen op LD). Moderne TV’s schakelen automatisch tussen deze twee wereldstandaarden. De meest uitgebreide LaserDisc spelers hebben de mogelijkheid om automatisch van kant te wisselen (Both Side Play & Quickturn voor een supersnelle kantwisseling) (LaserDiscs zijn meestal aan twee kanten beschreven) en er zijn modellen waarop een aantal microfoons aangesloten kan worden voor Karaoke-toepassingen. De eerste film die met het nieuwe Dobly Digital Surround EX (5.1 kanalen, plus 1 of 2 extra 'matrixed' (ala Pro Logic) kanalen) uitgebracht werd is als eerste toegepast op LaserDisc (Star Wars episode 1 - The Phantom Menace). Nog altijd is deze LaserDisc uitgave de enige mogelijkheid om op hoge resolutie deze film te kunnen zien, daar hij anno juli 2001 nog steeds niet op DVD te uitgebracht is. In Japan is er al enige jaren HDTV beeldweergave, en ook daarvoor is een extra LaserDisc-norm uitgebracht de HDLD (Hi-Vision Laser Disc of HDVS). Deze vorm van LaserDisc is nooit buiten Japen uitgebracht en het aantal titels dat op deze hoge resolutie LaserDiscs is uitgebracht, is/blijft vrij laag.

  Enkele 'features' van LaserDisc;
  -Speelduur van standaard 30cm discs is ongeveer 60 minuten per zijde voor CLV (Constant Linear Velocity) titels
  -Speelduur van standaard 30cm discs is ongeveer 30 minuten per zijde voor CAV (Constant Angular Velocity) titels
  -Teletekst informatie (ondertiteling)
  -Closed Captioning (engelse ondertiteling op 90% van alle NTSC LaserDisc titels)
  -CX (beeldruisonderdrukkingssysteem)
  -Both Side Play (automatisch wisselen van kant)
  -Widescreen weergave
  -Toevoeging van trailers, making-off, commentaar, foto's, enz.
  -Geluidsweergave bij een LaserDisc speler kan op verschillende manieren;
      -Via twee (Links/Rechts) cinch (tulp) analoge uitgangen voor Mono, Stereo of Dolby Pro-Logic Surround weergave;
      -Via een Optisch of Coaxiaal digitale uitgang voor Mono, Stereo of Dolby Pro-Logic Surround of DTS Surround weergave;
      -Via de Coaxiale AC3-RF cinch (tulp) uitgang voor Dobly Digital (AC-3) surround weergave. Hierbij dient echter de surround versterker voorzien te zijn van een AC-3 RF ingang. Als dit niet voorhanden is kan dmv een AC3 RF demodulator het RF signaal worden omgezet in een standaard Optisch of Coaxiaal digitaal signaal (waarvan de Surround versterker dus wel van voorzien moet zijn).

  Sinds 2001 is het aantal nieuwe titels dat op LaserDisc uitkomt zeer laag. De markt hiervoor is volledig doorgeschoven naar DVD. Alleen in Japan worden er nog met enige regelmaat nieuwe releases uitgebracht.

  Omzetten CD-Video (LaserDisc!) naar DVD (via PC?)
  Regelmatig wordt de vraag gesteld of dit mogelijk is. Met name dan de 12cm CD-Video discs 'lijken' gewoon de passen in een CD-ROM speler en sterker nog; ze passen niet alleen, maar het geluid is ook nog eens prima afspeelbaar. Het geluidsspoor is namelijk net als dat van normale audio CD gewoon PCM digitaal stereo, en dus uit te lezen via de PC, maar het beeld is niet digitaal. CD-video is feitelijk een kleine uitgave van een LaserDisc, met analoge (hoewel hoge kwaliteit) videobeelden. Om die af te spelen heb je een LaserDisc-compatible speler nodig en die zijn (zeker in deze tijd) niet zo snel in of bij een PC meer terug te vinden! Met een analoge beeldingang (op een TV kaart bijvoorbeeld) kan er met een losse LaserDisc speler weer wel het beeld en geluid om worden gezet naar de PC en dat dan op DVD zetten, maar da's wel behoorlijk omslachtig, geeft meestal wat verlies en... er is dus een LaserDisc speler nodig.

  LaserVision Airport '77 demo filmpje in REAL (.RAM) formaat...
  LaserDisc archief Erg veel informatie over Laserdisc, spelers en titels
  LaserVision catalogi van verschillende uitgevens met specs en afbeldingen...
  Afbeelding van een 'design' LD speler 1983...
  Nog meer LaserDisc info!


  LaserKaraoke
  Het Pioneer LaserKaraoke logo. Dit logo maakt duidelijk dat een speler of LaserDisc voorzien is van Karaoke functies.
  Het Pioneer LaserKaraoke logo. Dit logo maakt duidelijk dat een speler of LaserDisc voorzien is van Karaoke functies.


  LaserActive
  Kortstondige participatie van LaserDisc in de consumenten game-console wereld. Wel werden er met dit systeem veel spelhallen-automaten uitgerust.
  Kortstondige participatie van LaserDisc in de consumenten game-console wereld. Wel werden er met dit systeem veel spelhallen-automaten uitgerust.


  PAL/NTSC
  LaserDisc's kunnen of PAL of NTSC opgenomen zijn. De meeste LaserDisc spelers in Europa kunnen automatisch beide soorten aan.
  LaserDisc's kunnen of PAL of NTSC norm opgenomen zijn. De meeste LaserDisc spelers in Europa kunnen automatisch beide soorten aan. PAL / NTSC zijn standaarden voor videoweergave. Lees hier verder.  Both Side Play
  Both Side Play zorgt voor automatische wisseling van kant. Deze voorziening zit alleen op de duurdere LaserDisc spelers.
  Both Side Play zorgt voor automatische wisseling van kant. Deze voorziening zit alleen op de duurdere LaserDisc spelers.


  AC3-RF
  AC-3 RF is de aanduiding voor de coaxiale digitale uitgang op LaserDisc spelers voor weergave van Dolby Digital surround geluid.
  AC-3 RF is de aanduiding voor de coaxiale digitale uitgang op LaserDisc spelers voor weergave van Dolby Digital surround geluid.


  Closed Captioning
  Closed Captioning is een systeem waarmee bij NTSC LaserDiscs en DVD's engelse ondertiteling opgeroepen kan worden.
  Closed Captioning is een systeem waarmee bij NTSC LaserDiscs, DVD's, TV uitzendingen en zelfs VHS videobanden engelse ondertiteling opgeroepen kan worden.


  WideScreen
  Widescreen (weergave van beeld in de orginele filmbeeld-verhouding).
  Widescreen (weergave van beeld in de orginele filmbeeld-verhouding).


  CX
  CX beeldruisonderdrukkingssysteem voor verbeterde analoge (LaserDisc) beeldweergave.
  CX beeldruisonderdrukkingssysteem voor verbeterde analoge (LaserDisc) beeldweergave.


  DiscoVision
  MCA bracht met DiscoVision een bijna identiek aan Philips VLP zijnde techniek aan dat zeer kort daarop samenging tot LaserVision. In de modernste LaserDisc spelers zijn al deze technisch iets verschillende beeldplaten af te spelen! Bijvoorbeeld in de Pioneer DVL-919e die ikzelf heb.

  Zo goed als tegelijkertijd werd er aan een beeldplaat gewerkt aan beide kanten van de oceaan. MCA met haar 'DiscoVision', Philips met haar Video Long Play (VLP). Omdat de technieken verbazingwekkend veel op elkaar leken, is gezamelijk besloten beide technieken samen te smelten en om te dopen tot LaserVision. DiscoVision beeldplaten zijn echter enige jaren uitgebracht, alsook de bijbehorende spelers. Pioneer (later de grote winnaar met de overname van de LaserVision technieken wat ze verder verbeterden en vermarkten als LaserDisc) maakte enkele van deze DiscoVision spelers, waaronder de DiscoVision Pioneer Model 3 player. Wanneer op 'play' werd gedrukt op deze speler begon de beeldplaat in tegengestelde richting te draaien (ten opzichte van de latere LaserVision/LaserDisc spelers) omdat de pickup boven ipv onder de disc was geplaatst. De eerste 100 frames die de speler leest van het analoge rechter geluidsspoor zijn data-codes die in het interne geheugentje van de speler worden ingeladen. Hiermee liggen de instructies voor het afspelen van deze disc voor de speler (en gebruiker) vast. (Omzeilen van deze automatische functies kan door voordat de speler de plaat heeft kunnen inlezen het rechter analoge kanaal uit te schakelen. Vandaag de dag kennen we dergelijke functies in CD-ROM spelers die weten wat ze moeten doen omdat er op het CD-ROM schijfje het 'autorun.inf' bestand staat dat het operating system instrucites geeft! Ongelofelijk dat men dergelijke functionaliteit al in 1978 (twee jaar voordat de IBM PC geintroduceerd werd!) toegepaste. DiscoVision beeldplaten kunnen in de huidige generatie LD spelers worden afgespeeld, maar doordat DiscoVision beeldplaten maar half zo dik zijn als hun latere LaserVision/LaserDisc broeders, is het vaak moeilijk om DiscoVision platen van goede kwaliteit te vinden. Velen zijn gaan buigen of zijn zijn gebroken door de teerheid van het oude medium.

  TRAILER DOWNLOAD: DiscoVision demo filmpje 1 in REAL (RAM bestand)
  TRAILER DOWNLOAD: DiscoVision demo filmpje 2 in REAL (RAM bestand)
  Meer over MCA DiscoVision...
  SelectaVision (opneembare videoplaten) & CED (begin 80'er jaren) informatie...


  (MUSE) HiVision LaserDisc
  Een alleen in Japan uitgebrachte uitbreiding op de bestaande LaserDisc techniek met een veel hogere (HDTV) resolutie.
  MUSE Hi-Vision LD Launched in Japan enters a new era of high-definition laserdisc - the first upgrade to depart completely from the original 1978 NTSC LD specification. In September 1991 five major Japanese manufacturers - Matsushita (Panasonic), Pioneer, Sanyo, Sony, Toshiba - announced specifications for a new domestic LD format based on the 1125 line Hi-Vision system. This would employ the MUSE compression algorithms used in the domestic reception of Hi-Vision broadcasts, thereby enabling the use of the same MUSE hardware. MUSE reduces the bandwidth from 30MHz down to 8MHz. In the summer of 1994 three of those manufacturers -Panasonic, Sony & Pioneer- released hardware onto the Japanese market. While the new laserdiscs enjoy similar playing times and functions as existing discs, the new format is otherwise a significant event in laserdisc history and the first major upheaval in its 14-year history.

  While the Japanese Hi-Vision system is less and less likely to be used in other broadcast regions (mostly for political rather than technical reasons), it is increasingly being used as a video origination format worldwide. Principally with the efforts of Sony and the near-complete range of equipment sold under its High Definition Video System (HDVS) banner. Therefore, while the United States, for example, is trying to establish its own domestic high definition transmission, it's a fair bet that the programmes will still be originated on the Japanese 1125-line equipment. The 5:3 aspect ratio is the same and the frame rate within a whisper of NTSC.

  The Japanese have been developing Hi-Vision for 20 years and, while there are valid technical arguments to approach HDTV differently now, those who make such arguments don't yet have an alternative, working system, and when they do it will be many years before it translates into purchasable products. Consequently, if Hi-Vision LD is up to quality, it has the opportunity to become something of a laserdisc standard in all 30 frame-per-second based broadcast areas, much as NTSC LD has become. There isn't room in this shrinking world for a Japanese LD standard and an American LD standard.

  The European position is somewhat more complicated by the broadcasters support for 25fps based HDTV. This would mean a 25fps based HD LD and put us right back in the same position, as we have been with PAL i.e. not enough discs. This is clearly not the way to go. Seeing as Philips, the prime mover in European high definition, is publicly doing everything possible to distance itself from LD anyway, it's difficult to imagine that a European HD LD will be anywhere near the top of its list of priorities. Consequently, any move the Japanese make with HD LD could, by default, end up providing us with a truly worldwide HDTV LD standard.

  The first machine to reach the market on May 20th 1994 was Panasonic's LX-HD10 which costs Y600.000. Of the three players the specifications of the Panasonic player are the least known but a reliable Japanese source maintains the player was actually a Sony-made machine. I unfortunately don't have a picture of the HD10. The LX-HD10 was followed in 1996 by the Panasonic LX-HD20 which is similar in appearance to the Sony HIL-C2EX

  Informatie over HiVision LaserDisc...

  Mis je nog iets? Mail svp naar


  Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller