Onderwerpen op deze pagina:

 • HDTV
 • PAL
 • Pal Plus
 • NTSC
 • Interlaced
 • Non-interlaced
 • Progressive
 • MUSE / Hi-Vision
 • DVB (DVB-T / DVB-C / DVB-S / DVB-H IPDC)  HDTV (High Defenition TeleVision)

  Een algemene term voor hoge-kwaliteits (hoge resolutie) videobeeld. Wordt er nu gesproken over HDTV dan doelt men op de 720p / 1080i / 1080p standaard. In nederland en europa beginnen pas nu (2005) de eerste uitzendingen EN de bijbehorende apparatuur mondjesmaat te verschijnen.  De standaard beschrijft op dit moment:
 • 480p (progressive scanning, dus 480 beeldlijnen horizontaal, bij 640 verticaal (theoretisch) waarbij de beelden in 1x worden opgebouwd ipv in 2x zoals standaard is bij normale 'interlaced' TV)
 • 720p (progressive scanning, dus 720 beeldlijnen horizontaal, bij 1280/1024 verticaal waarbij de beelden in 1x worden opgebouwd)
 • 1080i (interlaced scanning, dus 1080 beeldlijnen bij 1920/1400 verticaal waarbij de beelden (zoals bij tradtitionele TV) in 2x worden opgebouwd)
 • 1080p (progressive scanning, dus 1080 beeldlijnen bij 1920/1400 verticaal waarbij de beelden in 1x worden opgebouwd)


  HD Ready

  Producten waarop dit (of een soortgelijk) logo voorkomt zijn voorbereid op HDTV weergave. Het lijkt in ieder geval zinvol om bij de aanschaf van een LCD of Plasmascherm te letten op dit kenmerk nu HDTV aan de vooravond van een brede introductie staat. Om het HD Ready logo te mogen dragen moet een product aan enkele voorwaarden voldoen, waaronder een digitale ingang zoals DVI of HDMI en de weergave van HD in 720p of 1080i.


  PAL (Phase Alternate Lines)

  TV kleurcoderingssysteem. PAL is in feite een verbeterde versie van het NTSC kleurcoderingssysteem, en wordt gebruikt voor (TV) beeldweergave bovenop (doorgaans) de CCIR (monochroom) uitzendnorm. PAL draait om de andere beeldlijn de fase om, dit om zeker te zijn dat iedere fase-fout onmiddelijk teniet wordt gemaakt door een zelfde en een tegenovergestelde fase-fout te veroorzaken. Het PAL systeem werkt met een oplossend vermogen van de 625 voorgeschreven beeldlijnen van de CCIR norm, op 50Hz/25 frames (beeldverversingen) per seconde (interlaced). Dit systeem wordt sinds 1967 in Nederland gebruikt voor televisieuitzendingen. Netto levert PAL een beeldresolutie op van 704x576 pixels.


  PAL-Plus (Phase Alternate Lines Plus)

  Uitbreiding van het PAL-systeem voor weergave van breedbeelduitzendingen volgens het 16:9 formaat. Bij een normaal 4:3 televisiebeeld volgens de PAL-norm worden van de 625 er 562 beeldlijnen daadwerkelijk voor de beeldinformatie benut. Bij een uitzending in breedbeeld volgens het letter-boxformaat worden slechts 432 beeldlijnen voor de overdracht van het zichtbare beeld benut. De scherpte van een beeld in letterboxformaat is hierdoor beperkt en minder scherp dan een conventioneel 4:3 PAL-beeld. Bij PAL-Plus wordt aanvullende informatie, het zogenaamde helpersignaal, in de ongebruikte zwarte lijnen overgedragen. Een nominale 4:3 televisie herkent deze als kleursignaal gemoduleerde informatie niet. Een breedbeeld- televisie voorzien van PAL-Plus-decoder benut de helperinformatie om de scherpte in verticale richting weer terug te brengen tot de oorspronkelijke 562 beeldlijnen. PAL-Plus is dankzij deze techniek, waarbij iedere derde beeldlijn wordt weggelaten backwards compatibel. PAL-Plus wordt met name gezien voor overdracht via aardse zenders en dient als tussenstap naar HD-TV.


  NTSC (National Television Standards Committee)

  Amerikaans TV kleurcoderingssysteem. NTSC is de kleurcoderingsnorm die gebruikt wordt voor (TV) beeldweergave bovenop de EIA (monochroom) uitzendnorm. Het NTSC systeem werkt met een oplossend vermogen van de 525 voorgeschreven beeldlijnen van de EIA norm, op 60Hz/30 frames (beeldverversingen) per seconde (interlaced).

  Gekscherend wordt de NTSC afkorting ook wel uitgelegd als: "Never Twice the Same Color" omdat er via antenne-ontvangst problemen kunnen ontstaan bij fase-verschuivingen, waardoor kleurverschuivingen/fouten ontstaan. Deze "kleurfouten" kunnen niet optreden bij video/LaserDisc/DVD of kabelantenne weergave.

  Interlaced
  Manier van beeldopbouw. Bij het interlaced weergeven van beeld wordt 1 enkel beeld in twee gedeelten achter elkaar opgebouwd. Conventionele TV's, oudere monitoren en tegenwoordige monitoren in erg hoge resoluties geven interlaced beeld. Het beeld is vaak een beetje flikkerend/trillend.

  Non-interlaced
  Manier van beeldopbouw bij voornamelijk monitoren/plasma/LCD/projectoren. Non-interlaced beeldopbouw zorgt ervoor dat een beeld in 1 keer wordt opgebouwd, en daardoor een beter, rustiger beeld voor het oog vormt. Goede monitoren kunnen in combinatie met een goede grafische adapter (VGA-kaart) tot in hoge resoluties non-interlaced beeld weergeven. Hoe stabiel het beeld is, hangt af van de verversings-frequentie die de monitor aankan en welke die aangeboden krijgt van de VGA-kaart. Hoe meer Hz (Hertz) hoe strakker, rustiger en mooier het beeld wordt.


  Progressive video
  Techniek die afwijkt van het aloude TV beeldopbouwprincipe waarbij er twee beeldlagen een enkel 'frame' (beeldje) vormen (interlaced). Progressive bouwt het beeldje in 1x op wat meer detail geeft en rustiger oogt.

  In principe worden alle DVD's progressive opgeslagen, maar omdat de meeste 'traditionele' CRT beeldbuis-televisies alleen maar interlaced signalen kunnen weergeven wordt het signaal door DVD spelers alsnog omgezet naar interlaced. Alleen moderne TV's, LCD/Plasma schermen en projectoren kunnen progressive video aan. De bron (DVD speler bijvoorbeeld) moet dan dus ook wel progressive kunnen weergegeven.


  MUSE / Hi-Vision
  Het Japanse (analoge) High Defenition systeem voor hoge kwaliteit (TV) beeldweergave. Muse staat voor "Multiple sub-nyquist sampling Encoding" en was het eerste operationele HDTV systeem (begin jaren 80 japan, eind jaren 80 VS).
  Technische specificaties:
  (1) 1125 beeldlijnen, interlaced, 60Hz, 40 dB signaal/ruisverhouding, Y/C FM signaal
  Het verhoogde aantal beeldlijnen of TV (van 525 naar 1125) geeft zeer fijne details weer en produceert levensechte kleuren. Kijkers, ook wanneer van dichtbij bekeken, zullen geen hinder ondervinden van zichtbare beeldlijnen (zoals wel zichtbaar op conventionele TV's).
  (2) 5:3 beeldformaat (aspect ratio)
  Het beeldformaat in de 5:3 verhouding geeft kijkers een natuurlijker beeld, doordat de orgen een dergelijk beeldformaat gemakkelijker in het geheel kunnen bekijken, in tegenstelling tot de conventionele 4:3 verhouding.
  (3) Dichterbij kijken
  In het geval van Hi-Vision HDTV is de ideale kijkafstand tot het scherm slechts drie keer de hoogte van het scherm, in tegenstelling tot conventionele TV's waarbij zeven keer die afstand als ideaal wordt gezien.
  (4) Dynamisch CD-kwaliteit geluid
  Discreet vierkanaals digitaal surround geluid, enigszins vergelijkbaar qua techniek met het (tweekanaals NICAM audio systeem dat in Europa soms wordt gebruikt) maar met een verder uitgewerkt compressiesysteem.


  DVB (Digital Video Broadcasting)

  Norm voor de digitale vorm van televiesie uitzendingen dmv MPEG-2 compressie. DVB's MPEG-2 geldt voor beeld en het geluid (MPEG-2 stereo of MPEG-2 surround). De uitzendgemachtigenden zijn echter vrij om voor het geluid te kiezen voor andere digitale geluidsformaten zoals Dolby AC-3 (Digital) of DTS. DVB kent een vier/vijftal vormen:

  Meer info: http://www.dvb.org

 • DVB-T

  (Terestrial) Digitaal signaal via de lucht, wat met behulp van vele steunzenders -net als GSM masten- ontvangst mogelijk maakt.

  Meer info: http://www.dvb.org

 • DVB-S

  (Sattelite) Digitaal signaal via sattelietontvangst.

 • DVB-S2

  (Sattelite version 2) Digitaal signaal via sattelietontvangst met interactieve mogelijkheden en afgestemd op HD beeld en geluid. De nieuwe variant kent tevens een error-correctie methode (FEC ofwel Forward Error Correction) wat ervoor zorgt dat fouten in de data, bij slechte ontvangst bijvoorbeeld, worden 'weggepoetst'. Ook is S2 geschikt om MPEG-2 gecodeerde maar ook nieuwe coderingssystemen zoals H264, AVC, VC9, enz door de geven. Het is (deels) backwards compatible, maar grote garanties worden niet gegeven, dus de uiteindelijke overstap op een DVB-S2 ontvanger staat voor de deur.

  Meer info: http://www.dvb.org

 • DVB-C

  (Cable) Digitaal signaal over de kabel waarover ook nog meestal analoge TV signalen te ontvangen zijn
  Meer info: http://www.dvb.org

 • DVB-H / IPDC -voorheen DVB-X genoemd-

  (Handheld) Digitaal, interactief signaal voor het afspelen van films en tv uitzendingen op handhelds, PDA's, smartphones, enz. Het is eigenlijk een voortvloeisel uit de DVB-T standaard. Het maakt danook gebruik van dezelfde basisgegevens: MPEG-2 voor video, echter om stroom te sparen maakt DVB-H gebruik van 'Time-Slicing' waarbij de ontvanger met intervallen werkt ipv continu. In diverse europese landen, maar ook de VS en diverse Aziantische landen zijn er proefuitzendingen gaande.

  Meer informatie:
  http://www.afterdawn.com/glossary/terms/dvb-h.cfm
  http://www.dvb.org


  Wat zijn de verschillen tussen de DVB's?
  Van deze varianten lijkt het alsof ze in principe qua kwaliteit gelijk zijn aan elkaar (want digitaal, MPEG2, enz.) maar de praktijk leert dat de compressie die wordt toegepast op het digitale beeld en geluidssignaal het sterkst is bij DVB-H / DVB-T waardoor het beeld en geluid het 'minst' van deze drie is. De kwaliteit overtreft echter nog altijd minimaal een VHS opname en kan zo goed zijn als een DVD. Na DVB-T komt DVB-C, dan DVB-S en tenslotte DVB-S2 welke het beste digitale beeld en geluid weet te reproduceren dankzij de beschikbare (en gebruikte!) bandbreedte die sattelietzenders bieden. Wanneer er te sterke compressie wordt toegepast dan ontstaat het lelijke effect dat we inmiddels ook kennen van te sterk gecomprimeerde JPEG plaatjes en het vlakke, holle en soms blikkerige geluid dat we kennen van MP3 bestanden met een erg lage bitrate (sterke compressie).


  Mis je nog iets? Mail svp naar
  Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller