Onderwerpen op deze pagina:

 • DVD (Digital Versatile Disc)
 • DVD-/+RW (Re-Writable)
 • DVD Audio
 • High Defenition DVD opvolgers algemeen
 • Blue Ray (DB-disc of BD-ROM)
 • HD-DVD (High Defenition DVD)
 • EVD (Enhanced Versatile Disc)
 • HVD (Holograpic Versatile Disc)
 • HDV (Highdef. Digital Video)  Digital Versatile Disc (Digital Video Disc)

  Opvolger van onder andere de vertrouwde CD (Audio/ROM), LaserDisc en VHS. De grootte van het schijfje blijft fysiek hetzelfde, maar de opslagcapaciteit is drastisch verhoogd tot 4.3Gb dankzij een kortere golflengte van de rode laser (650nm) waardoor de gegevens -putjes- in de discs veel dichter op elkaar kunnen staan, waardoor er meer informatie op een schijfje past. Tevens is er de mogelijkheid voor tweezijdig en zelf tweelagig beschrijven zodat er dubbel danwel quadrupple (4 x) zoveel op 1 DVD schijfje past (maximaal 17,1 Gb)! Hierdoor kan er in digitale vorm hoge kwaliteit audio en video worden opgeslagen.

  De DVD is voortgekomen uit een verbond dat twee groepen met elkaar gesloten hebben, te weten: Philips, Sony en Thomson, tegenover Pioneer, MCA, Matsushita, en nog enkele andere. Enerzijds had men een CD-opvolger bedacht (de MMCD=Multi Media Compact Disc), anderzijds dacht men aan een SD-disc (Super Density Disc) uitgaande van twee verschillende technieken. Gelukkig is men samen tot een standaard gekomen (DVD). Doordat er gewacht werd op een accoord met de filmindustrie, welke een kopieerbeveiliging eiste, heeft de introductie vertragingen opgelopen. DVD-spelers, zowel stand-alone als voor de PC markt, zijn inmiddels sinds 1999 volop op de markt.

  DVD is gedocumenteerd in 5 verschillende boeken, gelabeld van A tot en met E. Ieder beschrijft een apart gedeelte van de DVD specificaties waar alle fabrikanten van DVD producten zich aan dienen te houden;
  A: DVD-ROM
  B: DVD-Video (zie tekst hieronder)
  C: DVD-Audio (zie helemaal onderaan)
  D: DVD-WO (Write Once)
  E: DVD-E (Erasable ofwel Re-Writable) (DVD-RAM)

  Als we DVD niet zien als opslag medium, maar als medium voor audio/video toepassingen zijn de volgende feature’s interessant;
  1* bijna drie keer betere beeldkwaliteit dan standaard VHS
  2* een standaard DVD schijfje kan tot 133 minuten film bevatten
  3* mogelijkheid om maximaal 8 verschillende talen weer te geven, met maximaal 32 talen ondertiteling
  4* DVD heeft tevens de mogelijkheid om films in verschillende formaten filmversies weer te geven (bijvoorbeeld 4:3, 16:9, pan&scan, letterbox, etc)
  5* mogelijkeid tot interactiviteit zoals verschillende verhaallijnen en alternatieve verhaal einden.
  6* ook is het met DVD mogelijk om de speler zo te programeren, dat bepaalde filmkeuringen (bijv. 16 jaar en ouder) niet worden weergeven zonder een wachtwoord. Dit beveiligingssysteem is onderverdeeld in 8 "levels".

  Overigens is al het bovenstaande al lang mogelijk (en toegepast) bij LaserDisc. Behalve punt 6 en punt 3; Laserdisc kan maximaal 2 verschillende talen weergeven, met maximaal 8 talen ondertiteling.

  DVD ondersteunt verder de volgende standaarden:

  UDF bridge (Universal Disk Format)
  Dit is een combinatie van Micro UDF en ISO9660. UDF is een flexibel multi-platform, multi-applicatie formaat wat backwards compatible is met de bestaande ISO9660 specificaties. UDF defineert datastructuren zoals volumes, files, blokken, sectoren, CRC, paden, karaktersets, partities, etc. Ook indentificeert het de modes voor het lezen, schrijven en andere operaties. Voor videotoepassingen wordt uitsluitend CD-UDF gebruikt, terwijl voor computertoepassingen nog steeds van ISO9660 gebruik wordt gemaakt, totdat CD-UDF vanuit het operating system ondersteund wordt.

  Video standaarden
  MPEG-1 (ISO/IEC 1117-2, 30 frames per seconde)
  MPEG-2 (ISO/IEC 13818-2, 60 frames per seconde)
  Beide standaarden bieden vaste en variabele resolutie ratio's

  Voor ieder wereldcontinent is een eigen DVD-code gemaakt, waardoor bijvoorbeeld een DVD-video schijfje uit Amerika niet in Nederland zal werken! (Tenzij de DVD-speler is aangepast om meedere formaten af te kunnen spelen). Dit is gedaan om het onmogelijk te maken om DVD titels die al in (bijvoorbeelijd) de VS zijn uitgekomen in europese DVD spelers af te spelen.

  Audio standaarden
  MPEG-1 (ISO/EIC 1117-3) stereo
  MPEG-2 (ISO/EIC 13818-3) 5.1/7.1 surround en
  Dolby AC-3 5.1 surround en stereo (analoog gedecodeerd) Dolby surround Prologic sound

  Systeemlaag standaard
  Gemultiplexte stromen conform MPEG-2 systeemlaag specs (ISO/IEC 13818-1). De gemiddelde bitsnelheid voor een speelfilm met 3 geluidsstromen bedraagt 4,69 megabits per seconde. De transportstroom en variabele bitstroom bij het DVD formaat leveren 11,08 megabits per seconde aan inhoud en navigatie informatie.

  Gemiddelde datadoorvoercapaciteiten voor het geluid:
  -Dolby Digital 2.0: 192 kb/s
  -Dolby Digital 5.1: 384 kb/s
  -MPEG 2.0: 288 kb/s  DVD-R/RW vs DVD+R/RW

  Ook beschrijfbare DVD drives zijn alweer enige tijd op de markt verkrijgbaar, hoewel daarbij verschillende (niet compatible) systemen gebruikt worden. Enkele leveranciers waaronder Pioneer zijn voor de consumentenmarkt begin 2001 met apparatuur gekomen voor in de huiskamer waarbij op DVD eenmalige of heropneembare opnamen gemaakt kunnen worden die vervolgens in een willekeurige andere DVD speler zijn af te spelen. Helaas is er weer een 'twee-kampen' gevecht ontstaan tussen de DVD-R/DVR-RW standaard van Pioneer en de DVD+R/DVD+RW (let op het plusje!) van Sony/Philips. De twee lijken veel op elkaar, maar zijn niet 'zomaar' uitwisselbaar! De DVD+ heeft een aantal technische voordelen waardoor de kans dat een zelf opgenomen DVD+ schijfje in een willekeurige andere speler het ook 'echt' doet groter is. Inmiddels zijn er voor de PC 'dual' compatible DVD+ & - R/RW branders, welke dus met beide soorten schijfjes overweg kunnen!  DVD-AUDIO

  Obstakel voor de introductie van de 'laatste' DVD standard (DVD-audio-only) was feitelijk alleen het kopieerprobleem waarmee de aloude CD de laatste tijd zo te kampen heeft. De muziekindustrie loopt (denkt) hierdoor veel geld mis. Dezelfde 'fout' wilden ze met de DVD-Audio niet maken; de schijven moeten goed beveiligd zijn tegen illegaal kopiëren en nu zijn ze er uit. Om de consument een klein beetje tegemoet te komen, wordt het hem toegestaan één kopie van de DVD te maken. Voor in de auto-DVD of DVD-discman bijvoorbeeld. Door gebruikmaking van digitale watermerken en encryptie-technologie wil de industrie ervoor zorgen dat het daadwerkelijk bij één kopie blijft.

  De platenmaatschappijen hebben in oktober van 2000 de eerste DVD-Audio titels geprocuseerd.

  DVD-audio zou oorspronkelijk beschermd worden door CSS2, een nieuwere versie van het Contengt Scrambling System (CSS) dat gebruikt wordt voor DVD-video. Die plannen zijn ernstig verstoord door de kraak van het CSS-systeem in okgtober 1999 door een groep Noorse hackers. "Vanwege de hack van DVD-video is de industrie bang voor een kraak van DVD-audio. Daarom wordt gekeken naar een veel krachtigere bescherming,"zegt Yoshihiro Kitadeya, woordvoerder van Matsushita. "We zullen een voorstel doen voor een compleet nieuw kopieerbeveiligingssysteem met een zwaardere versleuteling."

  CSS2 werd ontworpen door Matsushita in samenwerking met IBM, Intel en Toshiba. Deze groep bedrijven werkt aan een nieuw systeem dat zal worden voorgedragen aan het DVD-forum voor standaardisatie.
  De toekomst van DVD-Audio blijft twijfelachtig, terwijl die van de 'High-Defenition'-tegenhanger uit het Philips/Sony kamp (Super Audio CD ofwel SACD) welliswaar langzaam maar zeker markt verovert, maar ook nog altijd geen 'kritische massa' heeft bereikt.

  Eind 2004 is tevens het gebruik van de Apple AAC-compressiemethode (Advanced Audio Codec) voor audio opgenomen als toegestane toevoeging aan DVD-Audio discs met een DVD-ROM partitie.  High Definition DVD-opvolgers...

  Spannend is het vooruitzicht op HD video (High Defenition video oftewel video met een hoge resolutie tot vier keer zoveel beelinformatie dan de huidige DVD). Het is te verwachten dat HD-video downwards compatibel zal zijn met 'gewoon' DVD. LaserDisc heeft lange tijd de rol vervuld als de keuze voor high-end beeld- en geluid voor videofielen. Standaard DVD-Video heeft inmiddels (met goede persingen) dezelfde kwaliteit of beter als Laserdisc's. In de VS wordt voor HD referentie/videoweergave al gebruik gemaakt van D-VHS (D-theater). Met de komst van DVD-HD zullen de kwaliteitseisen voor beeld en geluid ook dermate goed zijn, dat de oprichter van THX (George Lucas) en maker van onder andere de Star Wars films deze reeks op DVD-HD zal uitbrengen. Een tussenversie op 'gewoon' DVD zag hij eerder zelfs niet zitten! Welke van de twee HD video concurrenten (Blu-Ray vs HD-DVD) door de markt omarmt zal worden is op dit moment (augustus 2005) een groot vraagteken. De beide kampen zijn niet tot overeenstemming gekomen om een enkel HD format op de markt te brengen, dus het is nu van ontzettend veel factoren afhankelijk welk formaat de winnende hand krijgt. Beide formaten hebben voor en nadelen maar die zijn voor de consument niet erg belangrijk. Het is zelfs maar de vraag of de consument beide (niet met elkaar uitwisselbare) formaten niet gewoon links laat liggen en er een lachende derde met de buit vandoor gaat! Wellicht dient zich opnieuw een "DVD-Audio vs SACD" slag aan waarbij beide niet winnen, of de oudere "DCC vs Minidisc" (goed, DCC is van de markt, maar om te spreken van een ware Minidisc revolutie...). De slag tussen DCC en Minidisc is wellicht zelfs wel een goed voorbeeld van een lachende derde; beide technieken stonden aan de wieg van 'lossy audiocompressie' (het weglaten van 'onhoorbare' geluidsinformatie om data-ruimte te besparen) en die opgedane kennis heeft mede ervoor gezorgd dat we nu het MP3 (en andere) formaat kennen! En wie heeft er tegenwoordig geen MP3's op de PC/MP3-speler/autoradio/enz?! Ik zou er niet gek van staan te kijken als een 'outsider' zoals de HVD over een paar jaar DE uiteindelijke winnaar wordt en we heel snel over Blu-Ray en HD-DVD heenstappen. Het zou de wereld wel weer een stukje eenvoudiger maken in ieder geval!

  Wordt vervolgd!  Blu-Ray (BD) en Blu-Ray-ROM (BD-ROM)

  Blu-Ray maakt gebruik van een blauwe laser (vandaar ook de naam Blu-Ray) welke een kortere golflengte (405nm) heeft en preciezer kan lezen, waardoor de gegevens op een schijfje nog dichter op elkaar kunnen staan. Hierdoor past er nog meer digitale informatie op een schijfje, wat gevuld kan worden tot 50GB! Genoeg om gecomprimeerde (H264 (=AVC) compressie) hoge-kwaliteit (high defenition) beeld en geluid op te slaan. Dit kan in 720p (progressive) of 1080i (interlaced). Het verschil tussen 720p en 1080i is het aantal beeldlijnen en de manier waarop ze worden weergegeven. Bij progressive signalen wordt ieder beeld ook echt in 1x weergegeven, terwijl bij interlaced signalen ieder beeldje pas na 2 beeldlagen is opgebouwd. Interlaced is voortgekomen uit de TV standaard die we al sinds de jaren 50 kennen. Het nadeel van deze techniek is dat het beeld (vanuit bepaalde hoeken gezien) wat kan lijken te knipperen. De komst van 100Hz TV's maakte aan dat geknipper een (kunstmatig) einde. Terug naar Blu-Ray, de standaard is ontwikkeld door Sony, Philips, Matsushita/Panasonic, Samsung en wordt gepromoot door 20th Century Fox, MGM en Sony Studios. Op een huidige enkellaags BR-disc past al 23.3GB! Aan het einde van 2005, zodra de 2e generatie Blu-Ray spelers/recorders op de consumentenmarkt zullen verschijnen, moet dat zelfs zijn toegenomen tot 50GB. Dit voordeel heeft echter wel een nadeel voor de productiemaatschappijen van discs, omdat de huidige DVD-disc productieapparatuur niet omgebouwd kan worden om Blu-Ray discs te kunnen produceren. De tegenhanger van Blu-Ray is HD-DVD en... daarbij kunnen met slechts een modificatie van de apparatuur wel de huidige productielijnen in gebruik blijven. Bij Blu-Ray videocontent kan men gebruikmaken van:
 • MPEG-2
 • H.264 (officeel gedoopt tot AVC)

  Blu-Ray zal naast huidige DVD audiostandaarden Dolby Digital en DTS standaard ondersteuning bieden aan Dolby Digital Plus en MLP lossless audio.

  Er zijn drie Blu-Ray disc-implementaties:
 • BD-ROM (alleen lezen, voor software, spellen en films)
 • BD-RE (rewritable, voor dataopslag of video opname)
 • BD-R (recordable, 1x beschrijfbaar, voor dataopslag of video opname)

  Blu-Ray is niet compatible (uitwisselbaar) met het concurrerende HD-DVD formaat. Een Blu-Ray schijfje kan dus niet in een HD-DVD speler afgespeeld worden. Tenzij de speler geschikt gemaakt is voor beide formaten uiteraard. De eerste fabrikanten hebben inmiddels (augustus 2005) aangekondigd met dergelijke 'dual-format' spelers op de markt te zullen komen. Beide disc-formaten hebben voor- en nadelen, of en wie er winnaar zal worden we moeten maar afwachten.
  HD DVD (High Density DVD)

  HD-DVD maakt gebruik van een blauwe laser welke een kortere golflengte (405nm) heeft en daardoor preciezer kan lezen, waardoor de gegevens op een schijfje nog dichter op elkaar kunnen staan. Hierdoor past er nog meer digitale informatie op een schijfje, wat gevuld kan worden tot 40GB! Genoeg om gecomprimeerde (Windows Media 9 compressie en/of H.264 (=AVC) compressie) hoge-kwaliteit (high defenition) beeld en geluid op te slaan. Dit kan in 720p (progressive) of 1080i (interlaced). Het verschil tussen 720p en 1080i is het aantal beeldlijnen en de manier waarop ze worden weergegeven. Bij progressive signalen wordt ieder beeld ook echt in 1x weergegeven, terwijl bij interlaced signalen ieder beeldje pas na 2 beeldlagen is opgebouwd. Interlaced is voortgekomen uit de TV standaard die we al sinds de jaren 50 kennen. Het nadeel van deze techniek is dat het beeld (vanuit bepaalde hoeken gezien) wat kan lijken te knipperen. De komst van 100Hz TV's maakte aan dat geknipper een (kunstmatig) einde. Terug naar HD-DVD, de standaard is ontwikkeld door NEC/Toshiba en wordt gepromoot door Microsoft,. Op een enkellaags disc past al 205GB! Met een dubbellaags of dubbelzijdige disc zou dit dus al verdubbelen naar 40GB op een enkel schijfje. De concurrent Blu-Ray heeft als nadeel dat de huidige DVD-dics productie apparatuur niet omgebouwd kan worden om Blu-Ray discs te kunnen produceren, terwijl dat voor HD-DVD disc wel mogelijk is na slechts een modificatie van de apparatuur. Een ander voordeel dat HD-DVD heeft tov Blu-Ray is de naam die mensen niet al te vreemd in oren zal klinken en de compatibiliteit met DVD.
  Ondersteunde videocompressie standaarden:
 • MPEG-2
 • MPEG-4
 • H.264 (officeel gedoopt tot AVC)
 • Microsoft's VC-9 video codec (de Society of Motion Piture and Television -SMPTE- noemt dit overigens VC-1), VC-9 is gelijk aan "Windows Media 9".

  Qua geluid zijn er de volgende door het DVD consortium goedgekeurde mogelijkheden:
 • (lossy gecomprimeerde) DD Plus (Dolby Digital Plus)
 • (lossy gecomprimeerde) DTS) (Digital Theatre System)
 • (lossless gecomprimeerde) MLP (Meridian Lossless Packing)
 • (lossless gecomprimeerde) DTS (Digital Theatre System)

  Er zijn drie HD DVD disc-implementaties:
 • HD DVD-ROM (alleen lezen, voor software, spellen en films) 15GB (single-layer) 30GB (dual layer)
 • HD DVD-RW (rewritable, voor dataopslag of video opname)
 • HD DVD-R (recordable, 1x beschrijfbaar, voor dataopslag of video opname)

  HD-DVD is niet compatible (uitwisselbaar) met het concurrerende Blu-Ray formaat. Een HD-DVD schijfje kan dus niet in een Blu-Ray speler afgespeeld worden. Tenzij de speler geschikt gemaakt is voor beide formaten uiteraard. De eerste fabrikanten hebben inmiddels (augustus 2005) aangekondigd met dergelijke 'dual-format' spelers op de markt te zullen komen. Beide disc-formaten hebben voor- en nadelen, of en wie er winnaar zal worden we moeten maar afwachten.  HVD (Holograpic Versatile Disc)

  HVD is de standaard die rond 2006 alle huidige schijftypen (inclusief Blu-Ray en HD DVD) aan de kant moet zetten. Deze holografische manier van informatieverwerking zou schijfcapaciteiten tot 1TB (!) mogelijk maken. Na jarenlange ontwikkeling door Optware en bijgestaan door Fuji Photo, CMC Magnetics, Nippon Paint, Pulstec Industrial en Toagosei presenteert deze groep zich als de HVD Alliance aan de markt. De techniek werkt net als geprinte 3D hologrammen waarmee een schrijfdichtheid wordt gecreeerd die ver boven de huidige optische standaarden uitstijgt. De data zou tevens met een snelheid tot meer dan 1Gbps kunnen worden gelezen, wat zo'n 40 keer sneller is dan de huidige DVD-standaardsnelheid. De schijfdiameter is met 13 cm precies 1 cm groter dan de huidige CD/DVD standaard.

  Optware's approach uses a colinear system - essentially, the reference and read laser beams are projected along the same axis rather than at an angle through a single objective lens. The upshot is a much simpler system that's better suited to disc media, is smaller and more compatible with DVD and CD.

  De eerste generatie HVD zal bestaan uit een 200GB rewritable (HVD-RW) en een 100GB read-only (HVD-ROM) schijf. De concurrentie is echter ook voor holografische opslag weer dichtbij met bedrijven als InPhase en Hitachi die met 1.6TB Holografische disc, 13cm disc en blauwe laser-technieken met de holografische eer willen strijken.

  http://www.optware.co.jp/english/what_050203.html  EVD (Enhanced Versatile Disc)

  Met een opslagcapaciteit van 9GB met rode laser op een enkellaags schijfje heeft China sinds 2003 haar eigen DVD standaard. En dankzij deze grotere opslagcapaciteit en verbeterde compressiemethode kan er dus ook HD (High Defenition) 720p/1080i videoinfomatie met deze standaard worden verwerkt. Met zelf ontwikkelde codecs (EVD maakt geen gebruik van MPEG-2) hoeven producenten van spelers en schijfjes geen of slechts weinig (alleen voor de speler) licentie-kosten te betalen waardoor spelers en schijfjes veel goedkoper op de chinese markt kunnen komen. EVD gebruikt On2's VP6 video codec, welke snellere decordering en betere beeldkwaliteit zou moeten opleveren dan Codecs als Windows Media 9, Real 9, H.264/AVC of QuickTime MPEG-4. Ook de oudere VP5 compressiemethode wordt ondersteund, maar de nieuwe VP6 methode geeft 40% betere kwaliteit en 50% betere afspeelperformance. Onduidelijk is op dit moment (maart 2005) of/welke vorm van kopieer protectie/DRM gebruikt wordt bij EVD.

  China ontwikkelt nu ook een eigen HD variant. De eerste Chinese HD DVD producten zullen waarschijnlijk in 2007 op de Chinese markt beschikbaar komen. Het format is gebaseerd op het door oa Toshiba ontwikkelde HD-DVD met 15GB opslagruimte per laag, maar is niet daarmee uitwisselbaar (net zoals EVD niet met DVD uitwisselbaar is). De aanpassingen tav het 'internationale' HD-DVD formaat zijn onder andere de Chinese AVS (Audio Video Coding System) codering ipv MPEG. Overigens ondersteund de Chinese HD DVD wel MPEG2, MPEG4 en Microsoft's WMV9 (Windows Media Video 9.0). Het door China zelf ontwikkelde AVS compressie coderingsformaat is natuurlijk verreweg het meest voordelig voor producenten van spelers en media voor Chinese producenten. Het toepassen van AVS ipv 'internationale' coderings-formaten kan Chinese producenten een miljard dollar aan licenties schelen (berekend over 10 jaar).  HDV (High-def. Digital Video)

  Eind 2003 introduceerde Sony / JVC / Canon / Sharp een High-Defenition opslagtechniek op standaard DV-tapes. HDV compatible camcorders en montage-apparatuur werken op een resolutie van 1080 beeldlijnen en beschikken over de mogelijkheid om dergelijke opnamen ook op niet-HVD apparatuur af te kunnen spelen.

  http://www.hdv-info.org/  Mis je nog iets? Mail svp naar

  Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller