Regenpijp-Client maken "stap-voor-stap" tbv WiFi netwerk Leiden (en andere draadloze netwerken, hoewel de software-instellingen kunnen afwijken)

Auteur: Mark Sanne (msanne@xs4all.nl)
Datum:
09 januari 2005
Status: afgebouwd, nu testen in Leiden en de correcte softwareinstellingen voor de WET11 en de PC/PC's zien te vinden... (hulp gewenst! zie stap 7)
Paginaversie: v0.8

Om mee te kunnen liften op het prachtige grote (gratis!) draadloze netwerk in Leiden waarmee je (via hun proxy-servers) het internet op kan, moet je een ontvangertje op een beetje hoge plek op/rond het huis monteren. Om zo'n ontvanger te maken heb ik de handleiding RegenpijpClient gevolgd van de site van WirelessLeiden. Toch vind ik die handleiding hier en daar wat kort door de bocht en/of incompleet en soms wat teveel 'uitwijkend' naar allerlei hulppagina's of erg technische informatie die de 'gemiddelde nieuwe gebruiker' eigenlijk niet zoveel zal interesseren in eerste instantie. Wat 'de gemiddelde nieuwe gebruiker' volgens mij wil weten is:

1. wat heb ik nodig om op dat netwerk te komen en hoe kan ik daarna het internet op?
2. hoe maak je zo'n 'ontvangstantenne'?
3. hoe stel ik eea in op de PC?

Op deze pagina probeer ik zo eenvoudig mogelijk en zonder dat je heen en weer hoeft te switchen tussen allerlei bronnen en webpagina's al die stappen te behandelen.

Omdat ik voor mijn schoonouders (die op de Hogemorsweg in Leiden wonen) zo'n aansluiting op het WiFi netwerk wel zag zitten ben ik begonnen aan de bouw van zo'n aangepaste 'ontvanger' en hierbij de stap-voor-stap werkwijze. Ter kennis ende vermeack!

De benodigdheden:

Als je niet wilt doe-het-zelven: koop een WANDY (vanaf 200 euro), wil je wel klussen, dan heb je het volgende nodig (ter waarde van totaal ongeveer 75 euro):

-een 110mm PVC regenpijp van een meter (of korter, maar niet korter dan 30cm) ander materiaal kan, zolang er maar geen metaal in dat materiaal zit!
-een PVC afdicht-schroefdop voor 110mm pijp
flens
-een PVC afdichtdop voor 110mm pijp
-twee ophang-ringen voor 110mm pijp
zadel (ophangring)
-een stukje van ong 30cm 1.5mm koperdraad
-een plankje hout van 10x14cm & een stukje hout van 9cmx9cm waarvan je met een decoupeerzaag een rondje maakt
-een stukje (huishoud)aluminiumfolie
-een soldeerpistool/bout & soldeer (soldeer met harskern is het makkelijkste)
-een beetje handigheid helpt, maar superhandig hoef je niet te zijn
-je moet in een gebied in Leiden wonen wat 'dekking' heeft; net als je vroeger plekken had waar je niet/nauwelijks mobiel kon bellen zijn er nu plekken in Leiden die nog niet voorzien zijn van WiFi
-een Linksys WET11 wireless bridge (NIET de WAP11, want da's een Wireless Access Point ipv een Wireless Bridge!). Er is een opvolger van de WET11 gekomen, de WET54g (een snellere versie, maar die 'snellere' mogelijkheden biedt het netwerk van het WiFi netwerk in Leiden niet, dus prima ding en ook goed te gebruiken voor WiFi Leiden, maar als je een 2e hands WET11 via marktplaats.nl ofzo kunt kopen voor een prikkie: doen! Ik weet niet hoe/of een WET54g afwijkt van de WET11, wellicht zijn ze identiek, op het gebruikte PCMCIA kaartje na. Dit is zo'n PCMCIA kaart die in de WET11 zit: het grote zilveren rechthoekige dunne ding dus, ter illustratie:
wet11 pcmcia

Stap 1: "sloop" de Linksys WET11

Draai de antenne en de twee schroefjes onderop los (ze zitten verstopt onder de rubberdopjes).

linksys wet11wet11 onderkant
De WET11 'orgineel' en de onderkant.

Je houdt nu een losse antenne en het binnenwerk (printplaat) over (alleen binnenwerk getoond):

wet11 print
De printplaat van de WET11.

Stap 2: een beetje zagen en schroeven

Ik gebruik twee stukjes triplex van 12mm dik, dunner kan ook, als je het maar stevig in de PVC schroefdop kan bevestigen. Ik gebruikte een reststukje triplex waarvan ik een stukje van 10x14cm en een 'rondje' van 9cm doorsnee heb gezaagd. Het rondje is zoals je ziet geen rondje geworden, omdat mijn reststukje hout niet groter was dan dit ;-) Het rechthoekige plankje (wat de 'reflector' wordt genoemd) heb ik eerst bevestigd met 2 schroeven vanonder het rondje. Boor wel eerst gaatjes voor! Met een verzinkbitje op je schroef/boormachine zorg je ervoor dat je schroeven niet uitsteken onder het 'rondje' hout. Da's ook handig, want ik heb vervolgens met montagekit dit houten geheel in de dop gelijmd en als de kopjes van de schroeven zouden uitsteken dan zou het lijmen nooit mooi vlag gelukt zijn. Opmerking: wellicht is het nodig om het rechthoekige plankje aan de antennekant te voorzien van aluminiumfolie? Checken bij de experts...

bovenaf regenpijpdop met plankje
De PVC 110mm schroefdop waarin een rond stukje hout met daaraan bevestigd een rechthoekig stuk hout is gelijmd.

We gaan straks een nog te maken 'BiQuad'-antenne monteren aan de ene kant van het plankje, terwijl aan de andere kant het WET11 printplaatje komt. Om de 'BiQuad' antenne te verbinden en te bevestigen moeten er 2 gaatjes worden geboord door het plankje heen. Eentje precies in het midden, het andere een cm ernaast. Boor svp met een 1.5mm boortje of net iets kleiner. Hierdoor zal het straks wat moeite kosten om het BiQuad antennetje erin te duwen, maar dan zit 'ie wel heel strak!

zijaanzicht regenpijpdop met plankje en antennedraadjes

In het plaatje hierboven zie je de twee gaatjes waardoorheen ik twee losse koperdraadjes heb gestoken. Deze koperdraadjes zitten vervolgens aan de voorzichtig opengewerkte antennedraad. Het maakt voor 'plus of min' niets uit hoe je de draadjes aansluit, dus da's makkelijk. Aan het orginele antennedraadje zit een soort eindstopje waaruit een losse draad steekt. Aan deze draad soldeer je je 'eigen' draadje, aan het 'eindstopje' soldeer je de andere (op de foto van hierboven dus de witte en groene die je, helaas wat minder goed zichtbaar links op de foto, gesoldeerd ziet). Ik heb vervolgens deze twee draden (vanaf bovenstaand plaatje gezien: de 'achterkant' van het plankje) met een stukje tape afgeplakt zodat ze netjes blijven zitten en beschermd zijn tegen eventuele scherpe solderinkjes van de onderkant het printplaatje van de WET11 die we straks aan die kant van het plankje gaan vastmaken.

Stap 4: stroomvoorziening van de WET11 aanpassen

De WET11 krijgt in z'n orginele huisje via een losse AC adapter z'n stroom. Maar omdat het stroomstekkertje niet past binnen de behuizing van de regenpijp moeten we aan de onderkant van het printplaatje de + en - via twee  solderinkjes gaan voorzien van een paar 'verlengdraadjes'. Die verlengdraden voor de + en - laat ik uitkomen in een kroonsteentje zodat ik een beetje 'flexibel' ben.

stroomconnector WET11
De + en - voorzien van verlengdraadjes en een kroonsteentje. Aan het kroonsteentje komt dan weer (voor de test) rechtstreeks de doorgeknipte + en - kabeltjes van de orginele AC adapter. De + kabel van de AC adapter is het kabeltje met de print van witte cijfers en letters erop, de min-kabel is degene die een 'molding' ofwel een 'randje' in de zachte mantel heeft. Als je het aangesloten hebt en er gaat 1 groen LEDje op de WET11 branden dan is dat in ieder geval gelukt! Als er meer LED's branden dan heb je wellicht ookal de UTP ethernet netwerkkabel aangesloten, maar hoe dan ook; als er LED's branden dan ben je goed bezig, want de WET11 heeft stroom, dus door naar stap 5!

Stap 5: een BiQuad antenne maken

Zelf een antenne maken? Dat klinkt ingewikkeld, maar... met een stukje 1.5mm diameter koperdraad van ongeveer 30cm lang, een los stukje hout en 5 spijkers kom je een heel eind! De ideale (binnen)maten voor een BiQuad antenne blijken volgens de experts 28mm te zijn. BiQuad antennes zijn eigenlijk vrij eenvoudige en niet al te kritische richtantenne's voor gebruik bij 2.4Ghz radioverkeer (lees: WiFi). Met een versterking van 8-10dB doen ze het heel aardig, in ieder geval (meestal) goed genoeg om fatsoenlijke WiFi ontvangst te garanderen bij plaatsing buitenshuis.

Wat ik heb gedaan om het vouwen redelijk gemakkelijk te maken en toch (vrij) nauwkeurig is door op een plankje twee spijkers te timmeren die precies (!) 28mm (aan de buitenkanten van de spijkers gemeten!) uit elkaar staan. Met twee extra spijkers precies 1.5mm vr de zo-even getimmerde spijkers te plaatsen kunnen we het koperdraad lekker 'klemmen'. Met als extra hulpje nog een of twee spijkers in het midden tussen de andere spijkers in, kan het koperdraad totaal niet op de verkeerde plekken buigen en kan het echte werk beginnen.
quadantenne vouwplankje
Je kunt natuurlijk proberen om zonder hulpplankje (bijvoorbeeld met behulp van tangetjes) het koperdraad te buigen, maar dan moet je wel verdraaid handig en nauwkeurig zijn wil dat goed lukken.
antenne los vooraanzicht  antenne los zijaanzicht

Als je klaar bent met buigen is er een "achtje" ontstaan, waarbij er in het midden echter geen 'kruising' of contact is. Ik heb het laatste 'buiginkje' 90 graden naar beneden laten lopen en puntig gemaakt zodat het een soort 'spijker' is geworden. Waar je in ieder geval voor moet zorgen is dat de gevouwen antenne overal verbonden is, behalve dus in de 'taille' van het 'achtje' en dat de antenne zo vlak mogelijk is. Hij moet dus niet/nauwelijks wiebelen als je 'm op een vlakke ondergrond legt. De afstand waarop de BiQuad antenne van het plankje moet afstaan is 15-17mm. Prik nu eenvoudigweg de BiQuad in het eerder geboorde gaatje waarin ookal een antennekabeltje zit. Dat zit nu goed vast en met wat soldeer maak je ook het kabeltje vast aan de koperen 'pin'. Mocht het niet goed vastzitten (gaatje toch te ruim ofzo) neem dan een lijmpistool of een kit of lijm die goed hard wordt om de antenne te fixeren. Het tweede kabeltje soldeer je vast aan de tegenovergestelde 'taille' van de antenne. Zoals al eerder opgemerkt maakt het niets uit waar je welke van de twee antennekabel aan soldeert. Als ze beiden maar aan de 'tailles' van de antenne zitten.

plankje met antenneplankje met antenne zichtbare draadjes
Links: BiQuad antenne bevestigd (als een spijker) op het plankje en draadjes aan weerszijden van de 'taille' van de antenne gesoldeerd (hier niet/nauwelijks te zien).
Rechts: je ziet met name goed het groene kabeltje dat aan de linkerkant van de 'taille' van de BiQuad antenne is gesoldeerd. Aan de andere kant van de taille zit het witte kabeltje gesoldeerd.

 antennedradenbovenaf regenpijpdop met plankje en antenne
Links: hier een klein beetje beter te zien hoe de 'nieuwe' antennedraadjes naar de orginele antenneconnector gaan (sorry voor crappy pics, mijn HP digicam uit 't jaar kruik is zooo slecht).
Rechts: bovenaanzicht van BiQuad bevestigd op het plankje en de antennekabeltjes gesoldeerd aan de orginele antenneconnector.

Stap 6: WET11 printplaat bevestigen

Nu alle voorbereidingen getroffen zijn, kunnen we eindelijk de printplaat van de WET11 gaan monteren op het plankje. De twee gaatjes waarmee het printplaatje in zijn orginele behuizing wordt vastgehouden gaan we natuurlijk herbruiken. Om een beetje afstand te houden tussen het printplaatje en het houten plankje heb ik twee dikke rubberen ringetjes gebruikt die een millimeter of 3 speling geven. Met een setje (niet te lange) schroefjes (mooiste is om twee schroeven te gebruiken waarvan de onderkant van de schroefkop vlak is) blijft het allemaal keurig op z'n plek. Draai vervolgens het overgebleven "schroefdeel"  van de orginele antenne, waaraan je de hulpdraadjes naar de BiQuad antenne hebt gesoldeerd, op de WET11 antenneconnector en...

achteraanzicht
Tadaa!!!

Stap 7: droogtesten

Sluit een standaard UTP ethernetkabel op de WET11 aan en de andere kant op je PC. Stop de AC adapter in het stopcontact. Klik 1x op het reset knopje van de WET11 (het kleine ronde indrukknopje). Zorg ervoor dat het schuifschakelaartje van de WET11 op de "X" stand staat als je 'm gaat aansluiten op een PC. De "II" stand is als je 'm (later bijvoorbeeld) op een switch ofzo gaat aansluiten. Als het goed is kun je nu via het standaad IP adres (http://192.168.1.225/) van de Linksys via je webbrowser bij het setupprogramma komen. Als je daar aankomt, bekijk dan meteen even welke versie 'firmware' je WET11 is. Gebruik minimaal versie 1.54 (download) of nieuwer (link Linksys).
Belangrijk! Na een firmwareupgrade of een aanpassing in de instellingen van je WET11 moet je 'm even uit het stopcontact halen en na enkele seconden er weer in.

Stel je WET11 als volgt in:

screenshots browser, precieze instellingen uitzoeken, daar de aanwijzingen op de wiki- en wirelessleiden site elkaar tegenspreken, hulp gewenst;  vragen die ik nog heb:

Als je antwoorden hebt, stuur ze me svp even door per e-mail dan verwerk ik ze hierin!
Alvast grote dank!

msanne@xs4all.nl

Als je via het menu ziet dat je verbinding hebt met een van de 'uitzendpunten' (SSID oftwel de 'AccessPoint' oftewel 'node') van het WiFi netwerk van Leiden dan zie je ook de 'signaalsterkte'. Dat is met wat probeerwerk (draai je bouwsel steeds een stukje verder in een rondje op een plek waar je (zo ongeveer) verwacht goed bereik te hebben. Met dit nog niet afgebouwde apparaat moet je natuurlijk wel een beetje voorzichtig doen en bij regen natuurlijk niet buiten zetten! Door het linksys-setup-menu te 'verversen' (refresh) zie je of je ontvangst beter of slechter wordt. Eenmaal ingesteld op de meest ideale punt markeer je even aan de buitenkant van de RVS dop een herkenningspunt zodat je straks bij de compleet gemonteerde 'regenpijpclient' ook weet waar je 'm naartoe moet richten. Maar dat monteren en ophangen doen we straks.

Eerst even een testje met je browser om te zien of je al op het 'eigen' netwerk van Leiden kunt komen. Probeer eens www.wirelessleiden.nl te bereiken. Als dat al gelukt is, ben je al heel ver! Omdat je ook op andere sites wilt gaan surfen zijn er aan het netwerk van Wireless Leiden een aantal "proxy servers" aangesloten waarmee je pagina's van het internet kunt opvragen. Deze proxy servers zijn feitelijk slimme computers die internetverkeer regelen. En om de verbinding naar het internet zo min mogelijk te belasten 'bewaren' ze pagina's die al eerder zijn opgevraagd voor een bepaalde tijd, indien dat mogelijk is. Zo hoeft een 'statische' (weinig/nooit veranderende) pagina zoals deze maar 1x ingeladen te worden, waarna de proxy-server 'm voortaan rechtstreeks uit z'n eigen geheugen kan halen! Dat levert snelheid op voor de gebruikers en de internetverbinding van de proxy-server wordt minder belast zodat iedereen een behoorlijke snelheid houdt. Om van deze proxy servers gebruik te kunnen maken moet u eenmalig het adres van deze proxy server in je browser instellen. Deze instellingen zijn te vinden onder:

Als dit allemaal werkt dan kunnen we aan de slag om de boel in elkaar te zetten en op te hangen. Echter... er is nog een dingetje dat je kunt doen: de ethernet-netwerkkabel aanpassen zodat zowel de stroomvoorziening van de WET11 alsook de ethernet-datasignalen door 1 en dezelfde kabel lopen. Als je daar geen zin hebt kun je gewoonweg naast de netwerkkabel een een extra kabeltje met minimaal 2 aders aanleggen voor de stroomvoorziening. Sla in dat geval stap 8 over.

Stap 8: een ethernetkabel en connector 'modificeren'

Omdat de ruimte in de regenpijp beperkt is, moet ook de ethernet-connector van de kabel die wilt gaan gebruiken een beetje worden 'ingekort'. Maar daarnaast, willen we eigenlijk ook dat de stroomvoorziening van de WET11 via de ethernetbekabeling gaat lopen! Dat klinkt spectaculair, maar heel spannend is het niet. Een aantal van de acht draadjes die een UTP/netwerk/ethernetkabel bevat worden niet gebruikt. Die kunnen we dus mooi gebruiken om daar de plus en min van de WET11 stroomvoorziening over te laten lopen! Het volgende plaatje laat eigenlijk perfect zien wat er aangesloten moet worden (lees eerst nog even beetje verder hieronder voor je direct aan de slag gaat!) :

power over ethernet

Boor eerst een gaatje ter grootte van de UTP netwerkkabel in de PVC afdichtdop en trek daar een stuk van de kabel doorheen. Doe vervolgens:

A. Vanaf de kant van de AC adapter:

1. Sluit de oranje, oranje-witte, groene en  groen-witte signaaladers van je ethernet(UTP)netwerkkabel aan zoals hierboven getoond. Zoals je er hier naar kijkt zit het uitstekende 'lipje' aan de bovenzijde van de RJ45 connector.

2. De bruine (met de bruin-witte) aders verbind je samen tot '1' waar je de - van de AC adapter op aansluit. De blauwe (met de blauw-witte) aders verbind je ook samen tot 1 en sluit je aan op de + van de AC adapter. De plus-kabel van de AC adapter bevat in witte opdruk letters en cijfers, terwijl de min-kabel van de AC adapter een 'randje' heeft.

B. Aan de kant van de WET11:

3. Sluit de oranje, oranje-witte, groene en groen-witte signaaladers van je ethernet(UTP)netwerkkabel aan zoals hierboven getoond. Zoals je er hier naar kijkt zit het uitstekende 'lipje' aan de bovenzijde van de RJ45 connector.

4. De bruine (met de bruin-witte) aders verbind je samen tot '1' waar je de - aansluit op het kroonsteentje (op mijn plaatje dus aan de 'blauwe' ader). De blauwe (met de blauw-witte) aders van de UTP kabel verbind je ook samen tot 1 en sluit je aan op de + van het kroonsteentje (op mijn plaatje dus de blauw-zwarte).

Stap 9: de boel echt in de regenpijp monteren en ophangen

Eindelijk dan toch... al het voorbereidende werk zit erop.

Hier komen plaatjes, die maak ik zodra de vragen van stap 7 opgelost zijn.

Sluit je ethernetkabel aan op de PC en stop de AC adapter van de WET11 in het stopcontact.

Stap 10: klaar!

Je kunt nu gebruikmaken van het draadloze netwerk van Leiden en via de daarop aangesloten proxy-servers ook van het internet!

Wie helpt me met de instellingen en vragen van stap 7? Ik zou het enorm op prijs stellen!

Stuur je tips, verbeteringen, enzovoorts naar msanne@xs4all.nl

 

 

 

 

 

Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller