RVS imperiaal (code name: Project A)

Current project status: Finished (20/06/2003)

Start
Ik ben behoorlijk in de klusselarij de laatste tijd, maar een projectje wat al veel te lang 'lag te liggen' was het imperiaaltje op de aanhanger van Mark E.

Dus daar moest nu echt verandering in komen...

Maar waarom?
Mark E. had vorig jaar via marktplaats.nl een prachtig, lief aanhangertje op de kop getikt. Inclusief 'custom made' traanplaat deksel. Helemaal in topcondititie EN door gebruik van RVS en aluminium ook erg onderhoudsvrij! Maar omdat het een nogal klein 'bakkie' is, zou het natuurlijk wel lekker zijn als je nog wat extra spullen er bovenop kan stouwen!

Dus...
Besloten we dat we zelf een imperiaal erop moesten maken! En die moest al net zo onderhoudsvrij zijn. Het materiaal moest natuurlijk ook echt sterk zijn! Er worden tenslotte vele kilometers mee afgelegd en dat moet wel veilig. Aluminium kokerprofiel viel af door de relatieve slapheid van aluminium en het feit dat we geen aluminium kunnen lassen (ander materiaal ook niet, maargoed... dat terzijde).

Onze kennis bij aanvang
- van RVS zagen/lassen/kenmerken voor aanvang: 0
- van werken met allerhande gereedschap en materialen: 8

Starten
Opnieuw niet gehinderd door enige vorm van kennis over RVS kokerprofiel (besteld via Machinefabriek van der Meij te Leiden) zijn we aan de slag gegaan in de 'werkplaats' van schoonpappa Jan. Al direct bij de speciale metaal afkortmachine stonden we beteuterd te kijken naar het enorm lage toerental. "Die is niet goed meer", zeiden we tegen elkaar. Hoorde natuurlijk wel zo... zucht... newbies. Alsof het boter is glijdt zo'n machine door het 2cm x 2cm kokerprofiel. Dus meteen netjes alles in 45-graden gezaagd verstek (zonder fouten!).

Na alles op maat te hebben gezaagd was het tijd om te lassen. Slik.

Lassen
Een vak apart leerden we al snel. Dus eerst oefenen op wat teststukjes. Hmmmm... valt niet mee, maargoed, we gaan ervoor hoewel Mark E. het 'over laat gaan' aan ondergetekende. Wel erg gaaf als je merkt dat je er wat gevoel mee gaat krijgen. We hebben alles ge-TIG-last. En de plat op elkaar sluitende stukken zijn behoorlijk strak gelukt (voor amateur lasjes). De plekken waar er bolle (ronde) hoeken met rechte kantjes moesten worden verenigd kostten wat meer moeite en zijn minder strak gelast, maargoed, geef Mark E. een haakse slijper en die laspukkels verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Na twee avonden flink doorwerken zit het imperiaal in elkaar! Met M10 RVS draadeind ingelast in het frame op 6 steunpunten moet het imperiaal voldoende steun hebben op de traanplaat deksel van het aanhangertje. Een zestal rubbers vermijden 'koud' kontakt tussen deksel en imperiaal. Aan  de onderzijde van de deksel worden de uitstekende draadeinden met forse RVS ringen & ronde doppen plus Bison "moervast" bevestigd. Die gaat nooi meer los zonder grof geweld!

Foto's!

Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller